Ekspert: Tusindvis af låntagere fanget i limbo

Ekspert mener, at problemerne med den negative rente er langt større end som så. Realkreditinstitutter retter fortæller, at lånene med sikkerhed refinansieres.

Landbruget udgør 17 procent af den samlede lånemasse. En stor del af lånene er rentetilpasningslån. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Opdateret: Realkreditinstitutterne er efter Poul Stubkjærs udtalelser gået i rette med ham: der er ikke tale om, at lånene ikke refinansieres. De aftaler, som er indgået, vil blive overholdt. Og alle med rentetilpasningslån vil få deres lån refinansieret i maj. Det er kun nye F1-, F2- og F3-lån, som Nykredit og Nordea Kredit har valgt suspendere.

Lån for flere 100 milliarder kroner er blevet opsagt og mangler et hjem.

Det er den egentlige grund til, at der torsdag var krisemøde i Erhvervs- og Vækstministeriet med deltagelse af toppen af realkreditsektoren. Ddermed hænger flere hundrede milliarder kroner i luften, efter Nykredit og Nordea Kredit i løbet af ugen har lukket for F1, F2 og F3-lånene.

Det mener Poul Stubkjær, partner i rådgivningsvirksomhed Stubkjær & Nielsen Realkreditrådgivning.

- Det altoverskyggende problem er, at der netop er blevet opsagt rentetilpasningslån, som skal rentetilpasses den 1. april. Men både F1-, F2-, og F3-lånene er blevet lukket. Derfor er der stor usikkerhed om, hvad der skal ske med disse mange låntagere, fortæller Poul Stubkjær til DR Nyheder.

Nykredit: lånene refinansieres

Nykredit undrer sig over Poul Stubkjærs udtalelser. Pressechef Jens Theil mener, der må foreligge en misforståelse:

- Der er ikke tale om, at tidligere indgået aftaler ikke bliver overholdt. Vi er blot holdt op med at udstede nye F1, F2 og F3-lån, fortæller han.

Yderligere rentesænkning

Efter mødet i Erhvervs- og Vækstministeriet blev der nedsat et hurtigtarbejdende udvalg, der hurtigst muligt skal komme med løsninger til de mange problemer, der er opstået i kølvandet på, at Nationalbankens rente er gået under gulvet.

Problemet blev yderligere forstærket under mødet, da Nationalbanken sænkede renten for fjerde gang på 18 dage til minus 0,75 procent.

e

Realkreditsektoren har angivet, at der blandt andet er problemer med it-systemet.

Ifølge Finans.dk forlyder det, at Nykredits it-system ikke er gearet til at håndtere at udbetale penge til låntagere.

Samtidig er der argumenter om, at den negative rente opdrager låntagerne til en skidt kultur, hvor man pludselig forventer at modtage penge for at optage et lån.

Snarlig deadline for rentetilpasning

Sludder mener Poul Stubkjær. Han kalder argumenterne for "realkreditspin". Problemet er langt større og dybere:

- Vi har folk, som har fået opsagt deres lån, og nu har vi gudhjælpemig realkreditinstitutter, der går ud og siger, at de lån, der skal refinansieres den 1. april, ikke er til rådighed, siger han.

Over halvdelen af den samlede lånemasse udgøres af afdragsfrie lån, hvoraf hovedparten er rentetilpasningslån, så drejer sig om enorme beløb.

Den perfekte storm

Poul Stubkjær mener, det drejer sig om flere 100 milliarder kroner, som er blevet løst fra det tidligere lån, men ikke har et nyt lån at blive parkeret hos.

Det er særligt landbruget, hvis lån udgør omkring 17 procent af den samlede danske lånemasse, som er ramt, fortæller Poul Stubkjær, der kalder øjeblikket for 'den perfekte storm.'

- Der er mange ting i spil. Alene at tvangsforflytte dig over i en ny låntype, efter du har taget et lån, og man har indgået en aftale, er problematisk, siger Poul Stubkjær.

- Man er voldsomt bekymret for den her situation. Det er også derfor, man ser, at der nedsættes et meget hurtigtarbejdende udvalg, for vi har et kort vindue til at finde ud af noget, fortæller Poul Stubkjær.

Skattemæssigt, teknisk osv.

Det var efter mødet generel tavshed fra de deltagende repræsentanter for realkreditsektoren. Men inden mødet fortalte vicedirektør i Realkredit Danmark Klaus Kristensen til DR Nyheder:

- Renterne er på vej i minus, og det giver en masse praktiske problemstillinger, som skal løses. Der er noget skatteteknik, og spørgsmålet om, hvordan man simpelthen håndterer renterne i den finansnielle infrastruktur.

Realkredit Danmark gik blandt andet ind til mødet med den holdning, at der ikke vil blive udstedt obligationer med minusrenter.

- Vi har meldt ud, at der er en bund ved nul angående negative renter på obligationer. Den løsning regner vi med, vi kan fortsætte med, siger han.

Ifølge Realkreditrådet har danskerne F1-lån for 340 milliarder kroner.