Den Europæiske Centralbank holder fast i lav rente

Senere torsdag ventes banken at løfte sløret for et omfattende opkøbsprogram i statsobligationer.

Den Europæiske Centralbank rører ikke ved renten i denn omgang. (Foto: © Daniel Roland, Scanpix/AFP)

Den Europæiske Centralbank lader eurorenten uændret på 0,05 procent, oplyser banken. Heller ikke indlånsrenten blev der skruet på, den er fortsat minus 0,20 procent.

Senere torsdag ventes banken at annoncere et omfattende opkøbsprogram, hvor der skal købes op i statsobligationer for milliarder af euro for at sætte gang i europæiske økonomi.

Den uændrede rente var ikke overraskende, men helt som forventet af økonomerne.

Hvad gør den danske Nationalbank?

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, venter, at den danske Nationalbank vil komme på banen senere torsdag.

- Selvom ECB således ikke valgte at sænke renten, så forventer vi, at Danmarks Nationalbank kommer på banen senere på banen.

- Der har siden schweizerne opgav deres loft over valutaen været stor fokus på, om Danmark kunne blive tvunget til at opgive fastkurspolitikken. Det kommer ikke til at ske, men der er et opadgående pres på kronen, siger Steen Bocian i en skriftlig kommentar.

Nationalbanken har sat kursen ned

Efterspørgslen efter kroner fik mandag Nationalbanken til at sænke renterne med 0,15 procentpoint til nu kun 0,05 procent. Renten på indskudsbeviser - de penge som danske banker placerer i nationalbanken - blev sænket til minus 0,20 procent.

Det betyder, at bankerne skal betale for at have penge stående i Nationalbanken. Den rente vil kunne blive sænket yderligere til minus 0,30 procent.

Analytiker: Det er helt efter bogen

- Det er helt efter bogen, at Nationalbanken ændrer renten for at fastholde fastkurspolitikken, når det er nødvendigt, og det vil efter vores vurdering være nødvendigt, siger Steen Bocian.

Fastkurspolitikken, som Danmark har ført siden starten af 1980'erne, binder den danske krone til euroen, og før euroens fødsel til den tyske nu hedengangne D-mark.

Kronens kurs må kun svinge 17 øre til den stærke eller svage side af den fastsatte centralkurs på 7,46 kroner for en euro.

/ritzau/