Danske Bank: Laveste renter siden 1818 er lige om hjørnet

Det ser ud til, at renten er på vej endnu længere ned - så den nu vil være den laveste siden Nationalbanken blev oprettet.

I Danmark falder renten igen og igen. (© Colourbox)

Danske Bank forudser i en ny renteprognose, at vi lige straks får den laveste danske rente siden Nationalbanken blev opfundet.

I 1813 gik Danmark statsbankerot. Fem år efter blev Nationalbanken oprettet for at "bringe orden i pengevæsenet", som det hed sig.

Siden har vi haft Nationalbanken, og formålet er nu at opretholde et sikkert pengevæsen og at lette og regulere pengeomsætning og kreditgivning.

Det gør banken blandt andet ved at fastsætte renter; at holde kronekursen stabil først over for den tyske D-mark og siden euroen.

Og Danske Bank forventer, at renten bliver den laveste til dato.

Renten daler

- Vi har blandt andet set i lyset af gårsdagens Schweiziske pengepolitiske ændringer ændret vores syn på den danske rente, skriver cheføkonom Steen Bocian i en pressemeddelelse.

Banken regner med en rentesænkning på 0,1 procentpoint i løbet af forholdsvis kort tid - så udlånsrenten kommer ned i +0,1 procent, og indlånsrenten bliver på -0,15 procent.

Men det er nok ikke gjort med det.

- I takt med at ECB (Den Europæiske Central Bank) forventes at implementere yderligere pengepolitiske lempelser, så er der grund til at forvente, at Danmarks Nationalbank kommer til at sænke renten yderligere en gang inden for det kommende år, vurderer cheføkonomen.

Dermed vil der være tale om en ny rentebundrekord.

Schweiz og ECB

- Vi venter dog kun, at den sidste rentesænkning kommer til at gælde indlånsrenten, som så når ned på -0,25 procent. Hvis vi får ret i den prognose, så når både udlånsrenten og indskudsbevisrenten ned på det laveste niveau siden Nationalbankens oprettelse, skriver han.

Den tidligere bundrekord for indlånsrenten var - 0,2 procent, og udlånsrenten har aldrig være under +0,2 procent.

Baggrunden for den lavere danske rente skyldes lidt den nye pengepolitik i Schweiz, men mere grundlæggende, så er det den meget lempelige pengepolitik fra ECB, som tvinger den danske nationalbank til at sænke renten.