Et af verdens største revisionsfirmaer trækkes nu ind i skandalen om OW Bunker, der gik konkurs i november og efterlod pensionskasser, banker og almindelige danskere med et tab i milliardklassen.
DR Nyheder er kommet i besiddelse af en intern mail fra OW Bunker, der belaster den ellers så anerkendte revisionsgigant.
Mail: Deloitte godkendte
I oktober, kort før konkursen, besluttede OW Bunker at skifte regnskabsprincipper, så renteindtægterne fra den enorme kredit, datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore havde ydet til leverandøren Tankoil, blev indregnet i OW Bunkers driftsresultat, en manøvre, der sandsynligvis er ulovlig, og som såvel eksperter som kurator efterfølgende har kritiseret i skarpe vendinger.
Manøvren fik OW Bunkers økonomiske situation til at fremstå langt mere positivt, end realiteterne var.
Deloitte, der var OW Bunkers revisor, benægter at have godkendt den kontroversielle regnskabsændring, men ifølge den mail, DR Nyheder er i besiddelse af, godkendte revisionsgiganten ændringen.
"Clearet med Deloitte"
I mailen, der er skrevet af OW Bunkers daværende finansdirektør, Kent Larsen, den 14. oktober 2014 og blandt andet sendte til topchefen Jim Pedersen, står der:
"XXX (navnet på en ledende OW Bunker-medarbejder, red.) har clearet med Deloitte, at vi tager renter fra kunder med i GP (omsætningen, red.). Vi indarbejder det i Q3…", står der i mailen.
Deloitte: Vi var i dialog om principper
DR Nyheder har forelagt Deloitte ordlyden i mailen, og revisionsfirmaet fastholder, at man ikke godkendte den problematiske regnskabsændring. Deloitte anerkender dog, at i firmaet i efteråret, forud for selve regnskabsændringen, var i dialog med OW Bunker.
- Han (medarbejderen i Deloitte, red.) har fortalt, at der har været en diskussion om nogle principper, men der er væsentlig forskel på at drøfte principper og så på at drøfte et konkret forhold og en konkret ændring af regnskabspricipperne, siger Jan Bo Hansen, ledende partner i Deloitte.
Hvordan har den dialog været?- Det mener jeg ikke jeg kan komme ind på.
Ekspert: Mundtlig godkendelse tilstrækkelig
Ifølge Lars Bo Langsted, professor i jura, er en mundtlig godkendelse fra Deloitte imidlertid tilstrækkeligt:
- Hvis et revisionsfirma bliver spurgt, om man kan tage et eller anden regnskabsprincipændring, så er det helt ligegyldigt om svaret er mundtligt eller skriftligt. Så står revisionsvirksomheden på mål for det er rigtigt det de siger, siger han.
Tidligere direktør: Det var clearet
Jim Pedersen, der indtil konkursen var administrerende direktør i OW Bunker, og for første gang udtaler sig om OW Bunker-sagen, fastholder i dag, at Deloitte godkendte den kontroversielle regnskabsændring.
- Efter min opfattelse er det her clearet med Deloitte. Set fra min stol har vi gjort, hvad vi skulle, siger han til DR Nyheder.
Muligt erstatningsansvar
Ifølge Lars Bo Langsted kan det i yderste konsekvens ende med, at Deloitte kan blive gjort erstatningsansvarlig.
- Hvis en ansat i et revisionsfirma yder rådgivning, så står den ansatte på mål for at den er korrekt. Og hvis den er forkert og eventuelt erstatningspådragende, så hæfter hele revisionsvirksomheden for den rådgivning, der er fundet sted. Og det er sådan set ligegyldigt, om det er en yngre medarbejder, en mere erfaren medarbejder eller det er en partner, siger han.