Fem skarpe: Det betyder deflation for os alle

Hvad betyder det, at eurozonen melder om deflation? Erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin svarer her.

Varerne er blevet billigere i eurozonen, men det er endnu ikke til at vide, om deflationen vil ramme Danmark. (© Bitz og Frisk)

Forbrugerpriserne i eurolandene faldt med 0,2 procent i december. Det er første gang siden juli 2009. Dermed er der officielt deflation i euro-landene. Her svarer erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin på fem spørgsmål om netop deflation.

Hvorfor er faldende priser dårligt for samfundsøkonomien?

Faldende priser generelt kan få folk til at holde igen med forbrug og udskyde de større investeringer i form af biler, hårde hvidevarer, elektronik og så videre. Forbrugerne vil nemlig forvente, at pengene rækker endnu længere lige om lidt, og så giver det jo bedre mening at vente.

Og lige nu, hvor privatforbruget gerne skulle sætte gang i den økonomiske vækst, som Europa sukker efter, er det ikke ret heldigt. Faktisk er deflation ligeså skadeligt for økonomien som voldsom inflation, altså at priserne stiger og stiger og borgernes købekraft bliver mindre selv om ens løn er den samme.

Er der nogle lyse sider ved situationen lige nu?

Ja, det positive er, at deflationen alene skyldes det voldsomme fald i olieprisen, altså energiprisen. Når man renser tallene for energi, er der fortsat en inflation på 0,8 pct. i euroområdet. De lave energipriser er godt for forbrugere generelt, der får flere penge til forbrug, når eksempelvis benzinregningen falder. Og lige for god ordens skyld: dagens tal gælder kun euroområdet og altså ikke Danmark, så der er ikke deflation her.

Vil deflationen også ramme Danmark?

Det er ikke usandsynligt – men ej heller noget vi skal forvente lige nu. Og for Danmark er udviklingen ikke så skidt endda. Kigger man på renteniveauet er deflation for eksempel godt for belånte boligejere. Renten er jo et instrument, Den Europæiske Centralbank, ECB, bruger til at holde inflationen på det niveau, man ønsker, og så længe inflationen er så lav, at der ligefrem er deflation, vil renten bestemt ikke blive sat op. Det fungerer jo sådan, at manglende vækst og manglende inflation netop bekæmpes ved at sænke renten, sådan at folk får lyst til at bruge penge nu frem for at vente.

Men kan renten efterhånden sænkes mere?

Nej, det er netop det, den ikke kan - og derfor kan deflationen også være det, der får ECB til at tage hul på et opkøbsprogram, hvor de opkøber statsobligationer i medlemslandene, for at støtte økonomien. Det - burde - have samme effekt som at pumpe penge ud eller sænke renten. Men foreløbig mangler vi jo at se at centralbankens tiltag kan rykke væksten i rigtig retning.

Det er olieprisen, der er skyld i deflationen - men hvordan påvirker den faldende oliepris ellers Danmark?

Ret godt, faktisk. Både Danske Bank og Nationalbanken har vurderet at den faldende oliepris samlet set er et plus for dansk økonomi, også selv om staten også mister olieindtægter fra Nordsøen. De lave oliepriser er nemlig godt nyt for dansk erhvervsliv og selvfølgelig også for borgerne, der slipper billigere ved tankstationen og på varmeregningen. Eksportvirksomheder bliver mere konkurrencedygtige fordi deres omkostninger falder. Det gælder selvfølgelig alle virksomheder, også i udlandet, men her i Norden er vi desuden hjulpet på vej af en meget stærk dollar, som igen gør det nemmere at afsætte danske varer, fordi de bliver billigere i for eksempel USA.