MRSA-boom: Derfor er svinebakterien ikke kun et problem for svinebønder

Griber myndighederne ikke ind, vil endnu flere danskere blive ramt af MRSA, konkluderer eksperter og rapport.

I 2014 er 694 personer blevet smittet med svinebakterien MRSA. Det er det højeste antal nogensinde. (Foto: © I juli måned blev 105 personer smittet med den resistente svinebakterie MRSA- hvilket er det højeste antal nogensinde., Scanpix)

Antallet af danskere smittet med svinebakterien MRSA CC398 er støt stigende. Bakterien blev først opdaget i 2007, hvor 14 personer blev diagnosticeret med bakterien, mens 694 personer har fået konstateret smitte i år.

Og bliver der ikke gjort noget for at stoppe bakterien, så vil flere - også danskere uden direkte kontakt til svin - blive ramt.

Det fremgår af den rapport, som et ekspertudvalg nedsat af fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har udarbejdet.

- Blandt mennesker, der ikke har kontakt til svin, vil der være en stigende hyppighed også på længere sigt, står der i rapporten.

Ekspert: På høje tid der sker noget

Det skyldes blandt andet, at ansatte i og omkring svinebesætningerne vil blive smittet - og de vil give smitten videre til personer uden kontakt til landbruget.

Konklusionen underbygges af en af landets førende bakteriologiske ekspert, Hans Jørgen Kolmos fra Odense Universitetshospital, der opfordrer fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at skride offensivt ind i bekæmpelsen.

- I samme periode, som der er sket en firedobling i svinestaldene, har vi set en tidobling hos mennesker. Vi har jo set en række alvorlige infektioner og fem dødsfald. Nu er det på høje tid, vi får gjort noget ved det her problem, siger Hans Jørgen Kolmos til DR Nyheder.

Kan medføre alvorlige infektioner

Det er Statens Serum Institut, der holder styr på antallet af diagnosticerede. Her har overlæge og områdechef Robert Leo Skov været med i ekspertgruppen omkring rapporten. Han slår fast, at det først og fremmest er mennesker, der arbejder med levende svin, som er i risikozonen for at blive ramt, og at langt de fleste smittede ikke får infektioner, men:

- Problemet opstår, hvis man kommer ind og skal opereres, og man ikke får behandling på forhånd, som sikrer, at bakterien ikke kan komme ind. Så kan man risikere alvorlige infektioner, forklarer han til DR Nyheder.

Og at man skal tage smitten alvorligt bakkes op af Henrik Westh, der leder MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital.

- De (smittede med svinebakterien MRSA, red.) er en risiko for at blive alvorligt syge - og en risiko for andre patienter.

Størst risiko på landet

Risikoen for at blive ramt afhænger i øvrigt af, hvor man bor i landet. Særligt udsatte er borgere, der bor tæt på svinestalde.

- Den undersøgelse, vi har lavet, viser, at hvis man bor i landområder, har man op til 2,5 gange større risiko for at bære bakterien, siger Robert Leo Skov og understreger, at det ikke er det samme som en infektion.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) siger mandag, at det må være op til en politisk forhandling, hvor meget antibiotikaforbruget ude i svinestaldene skal ned. Han vil derfor endnu ikke forpligte sig på et konkret mål, men ønsker at sænke forbruger "markant".