Ruslands boykot gør ondt på dansk landbrug

Næsten 1000 danske landbrug står til lukning - og trækker dermed 4500 arbejdspladser med sig i faldet. Sådan lyder det fra Landbrug og Fødevarer, der foreslår politisk redningsplan.

Det er især prisen på svineprodukter, der falder som følge af det russiske boykot. (Foto: © DR, DR)

Det gik ellers lige så godt.

Efter et par år med gode konjunkturer var landbruget så småt på vej ud af finanskrisen, men nu tvinger en helt ny type krise de danske landmænd fra gårdene.

Konflikten mellem Europa og Rusland har ind til videre kostet 740 arbejdspladser, og næsten 1000 landbrug står til at måtte dreje nøglen om. Det konkluderer Landbrug og Fødevarer.

Og det bringer yderligere 4.500 arbejdspladser i fare.

Eksporttab i milliardklassen

Rusland har nemlig boykottet Europæiske fødevarer, og det har fået priserne til at falde kraftigt.

Landbrug og Fødevarer frygter at et fald i eksporten vil komme til at koste Danmark otte milliarder kroner.

Derfor har de nu udarbejdet en 10-punktsplan, som skal dæmme op for tabene. Administrerende direktør, Karen Hækkerup, forklarer:

Listen indeholder en række forslag til, hvordan rammevilkårene for dansk landbrug kan tilpasses situationen.

Blandt andet foreslår de et totalstop for nye økonomiske byrder - for eksempel de allerede foreslåede reduktioner i ammoniakudledning. Og de vil også have en mindre detaljeret plan for forbedret dyrevelfærd, der er lettere og billigere for landmændene at leve op til.

Rammer yderkommuner hårdt

Effekten af det russiske importforbud rammer hårdest i de kommuner, hvor fødevareproduktion har størst betydning, og det er i høj grad i de yderligtliggende kommuner, vurderer Landbrug og Fødevarer.

Derfor vil det potentielle tab af arbejdspladser som Rusland-krisen kan medføre hovedsagligt ramme udkantskommuner som Tønder, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Varde og Vejen.

Socialdemokraternes landbrugs- og fødevareordfører, Orla Hav, mener at mange af forslagene er stort set identiske med det usdspil som partierne VKO fremlagde for nogle uger siden.

- Men det betyder ikke at situationen ikke er alvorlig for dansk landbrug. Regeringen har allerede gjort meget. For eksempel har vi lempet finansieringsmulighederne og de halveret arealet af dyrkningsfrie bræmmer. Men i sidste ende skal den her konflikt løses gennem EU, siger Orla Hav.