Bunken af papirer om OW Bunker, som DR er kommet i besiddelse af, er tyk: Den består af interne regnskaber, mails og rapporter.
De viser blandt andet, at omkring 30 procent af indtjeningen i OW Bunker i perioden fra 2009 til 2013 - altså i en femårig periode - kom fra yderst risikable spekulationer i olieprisens udvikling.
Det kommer som en stor overraskelse for PFA Pension, der var storinvestorer i OW Bunker.
- Der er taget væsentlig større risici i selskabet, end markedet havde regnet med, siger Jesper Langmack, der er direktør i PFA Kapitalforvaltning.
Han har set de interne papirer om OW Bunker, som DR har modtaget. Tal herfra viser blandt andet, at 73 procent af de penge, som OW Bunker tjente i 2010, kom fra spekulationer.
- Det er helt nye oplysninger for os, siger Jesper Langmack.
Ikke et ord om risikable spekulationer
Da kapitalfonden Altor, der ejede OW Bunker, besluttede, at virksomheden skulle på Børsen, blev der udarbejdet et prospekt. Det er en slags salgsopstilling, der skal beskrive virksomheden for mulige investorer.
Heri skal man som interesseret aktionær kunne læse alt, hvad der er værd at vide om virksomheden, før man eventuelt beslutter sig for at købe aktier i den.
Men de risikable spekulationer, som OW Bunker altså tjener mange penge på, bliver slet ikke nævnt i prospektet.
I stedet bliver OW Bunker fremstillet som en solid og konservativ forretning, der sikrer sig mod udsving i olieprisen.
- I børsprospektet fremgår OW Bunker som et meget konservativt driftselskab, som ikke er afhængig af olieprisen, men som er afhængig af den servicemargen, som kunder opkræves, siger Johnny Madsen, der er investeringschef i og medstifter af Dansk Formue og Investeringspleje.
Væsentlig betydning for retssager
Han vurderer, at de manglende oplysninger om OW Bunkers spekulation i olieprisen kan få stor betydning:
- Jeg tror, at det får en meget væsentlig betydning for de kommende retssager – det er nye informationer, og for mig at se er det meget meget væsentlige informationer, som investorerne burde have haft inden deres investering i 2014 (hvor OW Bunker kom på børsen, red.), siger Johnny Madsen.
Netop PFA har – sammen med otte andre danske pensionsselskaber – besluttet, at de vil betale for en uvildig undersøgelse af hele forløbet fra før børsnoteringen i marts til OW Bunkers kollaps i november.
- De (papirerne, som DR har fået) vil helt klart indgå i den undersøgelse, som er blevet iværksat. Det bestyrker os i, at det var en fornuftig beslutning, at vi igangsatte denne uvildige undersøgelse, siger Jesper Langmack fra PFA.
PFA har tabt lidt mere end 100 millioner kroner på OW Bunkers kollaps.
Altor afviser kritik
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med repræsentanter fra kapitalfonden Altor, der har afslået og i stedet har sendt en række svar på mail.
I mailen beklager kapitalfonden udviklingen i OW Bunker, men afviser kritikken. Blandt andet afviser de, at OW Bunker var baseret på spekulation.
De afviser også, at man burde have nævnt datterselskabet i Singapore, Dynamic Oil Trading, i prospektet.
- OW Bunkers børsprospekt er et koncernprospekt, hvor kun væsentlige datterselskaber beskrives særskilt, skriver Altor.
Endelig afviser kapitalfonden, at prospektet ikke var retvisende.
- Efter vores opfattelse giver prospektet et retvisende billede af OW Bunker på tidspunktet for børsnoteringen, lyder det i mailen.