Det klinger ekstra godt i statskassen.
På et år er statens indtægter på selskabsskatterne steget med fire milliarder - fra 49 milliarder kroner til 53 milliarder kroner.
Det svarer til en stigning på otte procent fra 2012 til 2013, viser friske tal fra Skatteministeriet.
- Det beviser, at det går bedre for forretningen Danmark. Når der kommer flere penge i kassen, så er det først og fremmest et spørgsmål om, at økonomien i danske virksomheder har det bedre, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) til DR Nyheder.
Ekspert: Klap hesten
Stigningen på otte procent er mindre end året før, hvor den var på 21 procent. Indbetalingen af selskabsskat svinger fra år til år og er derfor en usikker måde at vurdere økonomien på, forklarer professor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.
- Reglerne er skruet sådan sammen, at hvis virksomheder investerer meget og skaber vækst, så kan de penge, der investeres, trækkes fra overskuddet, før der betales skat. Så man skal lige klappe hesten, når det handler om at sætte stigende selskabsskat lig med vækst, siger professoren.
Overraskende stigning
At der i 2013 kom flere penge i statskassen fra selskabsskatten end i 2012 undrer økonomiprofessoren.
- Umiddelbart ville man tro, at kurven var fladet ud i 2013, hvis de skulle følge væksttallene, der nærmest stod stille sidste år. På den baggrund virker en stigning på otte procent meget høj, vurderer Bo Sandemann Rasmussen.
En del af forklaringen på, at der kommer flere penge i statskassen, er simpelthen, at antallet af virksomheder, der betaler selskabsskat, stiger.
Minister peger på liste
Sidste år var der helt nøjagtigt 61.563 virkomheder, svarende til 38 procent, der betalte selskabsskat.
Det er to procent flere end i 2012 og seks procent mere end i 2011. Skatteministeren mener, at en del af stigningen skyldes Skats åbne liste, hvor alle kan se, hvor meget et selskab betaler i skat.
- De fleste danskere accepterer ikke selskaber, der spekulerer i at unddrage sig skat. Så for nogle virksomheder er der en vigtig signalværdi i at være med på det hold, der betaler selskabsskat i Danmark, siger Benny Engelbrecht.
Fra fredag klokken 10 kan alle gå ind på Skats hjemmeside og tjekke, hvilke virksomheder der betalte selskabsskat sidste år, og hvor meget de kom af med.
Åbne lister virker, måske
Om det er Skats åbne lister, der får flere virksomheder til at betale selskabsskat i Danmark, er dog vanskeligt at bedømme, mener Bo Sandemann Rasmussen.
- For virksomheder, der er meget eksponerede, kan et dårligt image som dem, der prøver at undgå skattebetaling, gå ud over omsætningen. Derfor kan de omlægge deres skattebetaling, så en større del end tidligere bliver betalt som selskabsskat. For andre vil det stort set ikke betyde noget, siger Bo Sandemann Rasmussen.
Når der ikke bliver betalt skat fra hele 62 procent af selskaberne her i landet, skyldes det ikke, at ledelsen hos flertallet bevidst forsøger at unddrage sig skattebetalingen, eller at man har placeret omsætning i udenlandske datterselskaber.
I de fleste tilfælde handler det om, at selskabet simpelthen ikke er skattepligtig, fordi de har benyttet de helt lovlige fradrag, der er i lovgivningen.