Fakta: De seks største danske erhvervsskandaler

Svindel, selvmord, bedrageri og falske dokumenter. Læs om de største danske erhvervsskandaler her.

Nordisk Fjer holdt til i Københavns Frihavn indtil virksomheden gik konkurs i 1991. Nu holder Banedanmark til i bygningerne. (Foto: © Leif Jørgensen, Wikimedia Commons)

Ingen kender endnu den fulde sandhed om, hvad der gik galt i den nordjyske virksomhed OW Bunker, der i sidste uge erklærede sig konkurs.

Erhvervsanalytikere er dog enige om, at der er tale om en erhvervsskandale på niveau med de allerstørste skandaler i dansk erhvervslivs historie.

Mens vi venter på den endelige dom over dødsboet OW Bunker og udfaldet af de retssager, der utvilsomt vil følge, har vi samlet seks erhvervsskandaler, der ligesom OW Bunkede rystede dansk erhvervsliv.

Nordisk Fjer

Virksomhed fra Svendborg der solgte dyner og puder. Gik konkurs i 1991 på grund af gæld og svindel gennem en række fiktive handler. Mod slutningen manglede der tre milliarder kroner i kassen.

Erhvervsskandalen er blevet udnævnt som den største erhvervsskandale i danmarkshistorien. Sagen endte også i en menneskelig tragedie, da den administrerende direktør Johannes Petersen begik selvmord, mens virksomhedens økonomiske tilstand var under opklaring.

Hafnia-sagen

Hafnia-sagen var en af 1990'ernes helt store danske erhvervsskandaler. Hafnia var et af landets største forsikringsselskaber, men dårlige investeringer betød, at Hafnia blev voldsomt presset økonomisk.

I sommeren 1992 gennemførte Hafnia derfor et aktiesalg, der skulle redde Hafnia. Men bare tre uger efter aktiesalget var overstået gik Hafnia i betalingsstandsning og investorernes penge var tabt.

Et politisk pres betød, at der i 1998 blev nedsat en ekspertgruppe, der gennemgik næsten 500.000 siders bilag. En af ekspertgruppens konklusioner var, at Finanstilsynet handlede retsstridigt under forhandlingerne om Hafnias overlevelse, da man bøjede sig for et pres fra Danske Bank.

PFA blev brugt som garantistiller på Kurt Thorsens byggeeventyr uden at vide det. (© PFA)

PFA-sagen

Sag fra 1990'erne, der i høj grad handler om to personers bedrageri og dokumentfalsk. Entreprenøren Kurt Thorsen havde byggeplaner, og ville opføre en ferieby i Spanien og opføre luksuslejligheder i Tuborg Havn.

I forening med den tidligere direktør i PFA Pension forfalskede de og brugte daværende administrerende direktør i PFA André Lublins underskift. Dermed kunne der stilles falske garantier, indtil bedrageriet blev opdaget.

I alt blev der bedraget for 3,7 milliarder kroner. Kurt Thorsen blev idømt seks års fængsel og Rasmus Trads blev idømt fire års fængsel.

PFA blev brugt som garantistiller på Kurt Thorsens byggeeventyr uden at vide det. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen)

IT Factor

Handlede ligesom PFA-sagen om dokumentfalsk, da IT Factorys administrerende direktør Stein Bagger forfalskede sin bestyrelsesformand Asger Jensbys underskrift. Med den forfalskede underskrift holdt han en såkaldt leasingkarrusel i gang akkompagneret af sin svenske makker Mikael Ljungman.

IT Factory nåede en omsætning på 846 mio. kr. i 2007. Over 90 pct. af salget var baseret på de falske aftaler.

Stein Bagger flygtede til Dubai og siden hen USA, da jorden brændte under ham. I alt 500 millioner kroner nåede han at svindle for, inden han selv meldte sig til det amerikanske politi. Bagger samarbejdede efterfølgende med politiet og fik syv års fængsel. Det samme fik Mikael Ljungman.

PFA blev brugt som garantistiller på Kurt Thorsens byggeeventyr uden at vide det. (© Genan)

Genan

Genan var i mange år en bragende succes med deres genanvendelse af brugte bildæk. Virksomheden har fire genbrugsfabrikker i Europa og har verdens største fabrik til genbrug af dæk i Houston i Texas.

Men der var store problemer med gæld i Genan. Jyllands-Posten afslører, at Genan har en gæld på 1,5 milliarder.

Det betyder, at pensionskassen PKA må nedskrive en investering i Genan på en milliarder kroner til blot 200 millioner kroner.

Pensionskassen PKA var medejer i virksomheden og gik efterfølgende ind og overtog virksomheden. Stifter og storaktionær Bent A. Nielsen blev købt ud og er nu er ude af ejerkredsen. I dag ejer PKA 97 pct. af Genan.

PFA blev brugt som garantistiller på Kurt Thorsens byggeeventyr uden at vide det. (© DR)

EBH

Historien om EBH er historien om en lille bank med en fantastisk vækst - lidt for fantastisk til at holde vand, viste det sig. Banken havde brugt af EBH-fondens midler.

Fonden indgik konkursbegæring den 13. november 2009, præcis et år efter banken krakkede.

EBH-fonden var ellers velpolstret med aktiver til en værdi af 8-900 millioner kroner bestående af ejendomme, depoter, sikringskonti og ejer-ejendele i datterselskaber. En formue, der så at sige er gået op i røg for øjnene af aktionærerne.