Professor: Domstole kan beskytte OW Bunkers bestyrelse

Der skal meget til, før en bestyrelse kan drages til ansvar for en kuldsejlet virksomhed, fastslår professor.

Ifølge dagbladet Børsen har OW Bunker spekuleret i og satset på, at prisen skulle stige på olie, men i stedet skete det modsatte. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Viser det sig, at det var en enkelt spekulation i en oliehandel, der løb løbsk og væltede olieselskabet OW Bunker omkuld, vil det angiveligt være svært at få draget bestyrelsen til ansvar. Det er nemlig generelt vanskeligt i Danmark.

Det siger professor i erhvervsret ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.

- Hvis det er forretningsmæssige dispositioner, som har ført et selskab ud i uføre, har man det næsten aldrig som et enkeltstående element i en retssag. Domstolene vil ikke gøre sig klogere på forretninger end forretningsfolk.

- Det skal være noget med, at nogen har beriget sig på selskabets bekostning, altså at der har været urent trav, der kan give et ansvar, siger Lars Bo Langsted.

Risikofyldt investering

Ifølge dagbladet Børsen har OW Bunker spekuleret i og satset på, at prisen skulle stige på olie, men i stedet skete det modsatte. Ifølge en ansat, der vil være anonym, fik koncernledelsen løbende rapporter om den risikofyldte investering.

Ledelsen i det konkursramte olieselskab har holdt kortene tæt ind til kroppen om, hvordan et tab på 1,6 milliarder kroner er opstået. Også bestyrelsen, der består af tunge erhvervsfolk med mange års erfaring fra blandt andet store virksomheder som A.P. Møller-Mærsk, DSV og Danske Bank har været tavse i dagene efter konkursen.

- Der skal meget til for at få draget en bestyrelse til ansvar. Så længe en bestyrelse har sørget for, at der er rimelige interne styringsredskaber i selskabet, vil det være svært. Men er der ikke tale om nogen styring overhovedet, er det klart, at man vil kigge på bestyrelsen og spørge, hvorfor det ikke er tilfældet, siger Lars Bo Langsted.

Skal have ageret med hovedet under armen

Professoren peger på, at bestyrelsens kanaler til information er den daglige ledelse og virksomhedens eksterne revisorer.

- Noget kunne tyde på, at der i denne sag er sket noget usædvanligt. Det kan eksempelvis skyldes forhold, som bestyrelsen ikke har kunnet gribe ind overfor, før det er sket. Men hvis den har ageret med hovedet under armen, kan der gøres et erstatningsansvar gældende, siger Lars Bo Langsted.

- Hvis man med en meget bred pensel skal sige, om der er et strengt bestyrelsesansvar i Danmark, så er svaret nej. Man skal have begået meget alvorlige ting, før der er erstatningsansvar, siger professor Lars Bo Langsted.

/ritzau/