Ekspert: OW Bunker behøver ikke anmelde millionsvindel

En virksomhed er i sin gode ret til at håndtere en svindelsag internt frem for at gå til politiet, siger juraprofessor.

Det er langt fra usædvanligt, at virksomheder selv undersøger mulige kriminelle forhold uden at involvere politiet, siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet. (© DR)

Ledelsen i konkurstruede OW Bunker har loven på sin side, når man undersøger den påståede millionsvindel internt. Politiet skal ikke nødvendigvis involveres.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet, efter det er blevet klart, at ledelsen i brændstof-virksomheden OW Bunker ikke har politianmeldt en angivelig svindelsag for cirka 775 millioner kroner.

Svindelen skal have fundet sted i OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading i Singapore.

- Vi har ikke anmeldelsespligt i Danmark. Hvis offeret (i dette tilfælde OW Bunker, red.) ikke finder behov for at inddrage politi og domstole, skal sagen ikke nødvendigvis prøves de steder, siger professoren til DR Nyheder.

Vigtigst at stoppe forbrydelsen

Onsdag kort før midnat udsendte OW Bunker en fondsbørsmeddelelse, hvori det lød, at "OW Bunkers ledelse er i dag blevet informeret om bedrageri begået af ledende medarbejdere i det Singapore-baserede datterselskab Dynamic Oil Trading".

Børsnoterede virksomheder som OW Bunker er forpligtede til at meddele forhold, der har betydning for virksomhedens aktiekurs, men der kan være undtagelser, pointerer Lars Bo Langsted.

- Det er jo ikke sikkert, at man som offer mener, at politiet skal inddrages. Vi ved fra undersøgelser, at kriminalitet begået mod virksomheder kun anmeldes i halvdelen af tilfældene. Det vigtigste er, at virksomheden får stoppet ulovlighederne, så i det perspektiv, er det fornuftigt at starte en undersøgelse selv.

Singapore-afstand er besværlig

Sagen om OW Bunker, som er Danmarks næststørste virksomhed målt på omsætning, har det seneste døgn haft massiv mediebevågenhed.

Og hvis privatpersoner - eksempelvis folk med aktier i den konkurstruede virksomhed - ønsker at anmelde OW Bunker, står det dem frit for.

- Men hvis jeg som avislæser læser noget og tænker 'det er da for galt!' og indgiver en anmeldelse, kan det godt være, at politiet ikke reagerer lige med det samme. Denne sag besværliggøres desuden af, at hændelserne sandsynligvis har fundet sted i Singapore, siger Lars Bo Langsted.

Fortsat ingen anmeldelse

Fra Nordjyllands Politi oplyser Michael Kjeldgaard, leder af central efterforskning, at der fortsat ikke er indgivet en anmeldelse fra OW Bunker.

- Vi har stillet os til rådighed for OW Bunker og sagt, at vi gerne vil høre, hvad de når frem til i deres interne undersøgelse. Og hvis de finder kriminelle handlinger, vil vi gerne inddrages. Det er klart, at hvis de finder noget kriminelt, bør de anmelde det som enhver anden god dansk borger, siger han.

Nordjyllands Politi er løbende i dialog med ledelsen i OW Bunker.