De forgældede danske landmænd skal ikke regne med en hjælpende økonomisk hånd fra regeringen.
- Vi betragter det primært som et forhold imellem landmand og långiver - altså bankerne, siger fødevareminister Dan Jørgensen.
20 procent af de danske landmænd er i alvorlige økonomiske problemer, og 15 procent af de danske landmænd er så forgældede, at de er i fare for at gå konkurs.
Det viser en analyse som Videncentret for Landbrug har lavet for DR Nyheder.
Sats på det, vi kan
Analysens resultater har fået professor i finansiering på CBS, Finn Østrup, til at foreslå at bankerne må eftergive gæld for de trængte landmænd, og at staten skal hjælpe bankerne, så de er i stand til at give gældssaneringen.
Den løsning afviser fødevareminister Dan Jørgensen altså. Han opfordrer i stedet de danske landmænd til at satse på at give verdensmarkedet noget, konkurrenterne ikke kan.
- Vi skal se på, hvad vi er gode til, og hvad vi kan konkurrere på. Det er ressourceeffektivitet, fødevaresikkerhed, og at vi kan producere forsvarligt i forhold til dyrevelfærden, siger Dan Jørgensen.
Fødevaresikkerhed i høj kurs
Det er en kombination af flere forskellige faktorer, der har skabt den begyndende krisesituation for dansk landbrug.
Flere landmænd døjer stadigvæk med efterdønningerne fra finanskrisen i 2008. Deres gæld er høj, og det gør dem meget følsomme over for negative udviklinger i markedet.
I øjeblikket er landmændene især udfordret af, at de globale fødevarepriser falder. Men står det til Dan Jørgensen skal de danske landmænd ikke sigte efter at konkurrere på prisen.
- Mest muligt, billigst muligt - den konkurrence taber vi. Vi skal satse på noget andet. Vi ved, at verdensmarkedet kommer til at efterspørge sikre fødevarer endnu mere i fremtiden. Der er en grund til at Danmark, som det eneste land, sælger pølser i Kina, siger fødevareministeren.