Fup på nettet: Eksplosiv stigning af fup-butikker

Den stigende nethandel får også antallet af fupbutikker til at sige, fortæller DRs Forbrugermagasin Kontant.

Vi køber ind på nettet, som aldrig før. Sko, ure, tasker og solbriller bliver flittigt lagt i den virtuelle indkøbskurv. Men hvor kunderne og pengene er, flytter svindlerne også hen. DR's Forbrugermagasin Kontant kan i aften afsløre 1141 fupbutikker med base i lande som Kina, Malaysia og Rusland, som lige nu markedsfører sig overfor danske forbrugere. Tallet er opgjort af e-mærket, og antallet af svindlere overrasker firmaets direktør:

- Det er rigtig voldsomt. Den undersøgelse, vi offentliggør her, er et led i en række undersøgelser, som vi har lavet tidligere. Det ligger os meget på sinde, at vi ikke hænger nogle ud, uden at vi ligesom er 100 % sikre. Og jeg vil også lige understrege, at det handler ikke om butikker, som har en dårlig kundeservice en enkelt dag, eller sender en grøn telefon i stedet for en rød - det er fup og svindel, siger Lars Schmidt Larsen, direktør for e-mærket til Kontant.

Fupmagerne skjuler sig godt

Siden december 2013, hvor e-mærket gennemførte undersøgelsen første gang, er antallet er fupbutikker steget mere end 50 procent. Ifølge e-mærkets direktør er der en god forklaring bag den eksplosive stigning:

- For det første er det jo rigtig svært at finde ud af, hvem det er, der står bag. Så man kan ikke rigtig komme efter dem på nogen måde. Hvis det offentlige system skal komme efter en butik, er det nødvendigt at kende ejeren bag. Og det skjuler de rigtig godt, siger Lars Schmidt Larsen.

Flere danskere ryger i fælden

En af dem, der er faldet i svindlernes fælde er Sarah Stelsig Riis fra Mors. I juli faldt hun over et par nye Nike-sko, som var væsentligt billigere, end hun ellers havde set. Sarah går til kassen og indtaster sine kreditkortoplysninger. Men da hun et par uger senere modtoger sine sko, kan hun straks se, at ikke alt er, som det burde være:

- Jeg kan allerede se, da jeg ser her på mærkatet med kinesiske tegn, at den allerede er gal. Jeg troede, at jeg havde handlet her i Danmark. Og åbner så op til sådan en godt brugt kasse, og til de her kondisko, hvor jeg kan se, at det overhovedet ikke var dem, jeg havde bestilt over nettet, fortæller Sarah Stelsig Riis.

Hvis du har mistanke om, at en hjemmeside i virkeligheden er fup, kan du tjekke den efter i sømmene på www.emaerket.dk.

Samarbejde med Statsadvokaten

I lyset af den eksplosive vækst af fupbutikker på nettet, har e-mærket nu indledt et samarbejde med blandt andet Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

- Vi er fast besluttet på at bekæmpe de udenlandske fupmagere. De stjæler omsætning fra de lovlydige danske netbutikker, og skaber utryghed blandt forbrugerne. Det kan vi ikke leve med, og det synspunkt er vi heldigvis ikke alene om. Derfor er vores samarbejdspartnere utroligt vigtige i bekæmpelsen af svindlerne, siger Lars Schmidt Larsen.

Se Kontant torsdag aften klokken 21.00 på DR 1.