Danske mælkebønder skal i 2014 og 2015 betale omkring 255 millioner kroner i bøder, fordi de har produceret mere mælk, end EU's mælkekvoter tillader.
Fødevareminister Dan Jørgensen har ellers kæmpet for en såkaldt blød landing, så mælkebønderne kunne slippe for bøder, inden kvoterne helt afskaffes til april 2015.
Konkurser i vente
Men EU's landbrugs- og fiskeriministre har mandag afvist forslaget, hvilket vil ramme landbruget hårdt.
- Vi fik et ordentligt rap i 2013 - 2014, og det bliver endnu mere alvorligt i 2014 - 2015. Det vil bringe folk i konkursrisiko med bøder i millionklassen, fordi der simpelthen ikke er penge, siger formand for Danske Mælkeproducenter Kjartan Poulsen til DR Nyheder.
Han vurderer, at omkring 20 procent af mælkeproducenterne her i landet har så anstrengt en økonomi, at bøderne kan betyde konkurs.
Ikke uventet
Overproduktionen er sket for at få gearet bedriften til at kunne producere mere, når kvoterne forsvinder i 2015. Derudover har høje mælkepriser gjort det attraktivt at overtræde reglerne, og derfor kan mælkeproducenterne ikke brokke sig over udfaldet.
- Det er ærgerligt, fordi efterspørgslen har været der, men vi har kendt betingelserne, og det er fair nok, at man får bøder, når man overtræder reglerne. Vi har fået så god en pris for mælken, at mange nok har tænkt, går den, så går den, siger Kjartan Poulsen.
Dystre fremtidsudsigter
Kvoterne bliver helt afskaffet 1. april 2015, og den merproduktion, som ifølge mælkeproducenterne kommer, vil også tage livet af mange landmænd.
- Der vil komme store prisfald på mælk, og omkring 80 procent kommer ikke til at tjene penge på produktionen. Så bliver det op til banken, om man kan fortsætte, og de næste år vil der ske en stor udskilning i kvægbrugsbestandene, forudser formand Kjartan Poulsen.
I slutningen af 2013 var der ifølge Landbrug og Fødevarer cirka 3.200 malkekvægsbedrifter med gennemsnitligt 162 køer på hver i Danmark.