Slagterikoncernen Danish Crown har ved hjælp af konkrete massefyrings- og lukningstrusler systematisk forsøgt at presse tillidsfolk fra fem slagterier.
Det er sket ved enkeltvis at stille dem et ultimatum om at skrive under på en lønnedgang på 10 procent - uden mulighed for først at drøfte det med deres kolleger. Det skriver Politiken søndag.
Hidtil ukendte detaljer
Fortrolige forhandlingspapirer fra de seneste måneders slagsmål om slagterijobbene i Danmark, som Politiken er i besiddelse af, afslører hidtil ukendte detaljer i de metoder, Danish Crown anvender under den igangværende kamp om de danske slagteriarbejdspladser.
Tillidsfolkene blev i januar i år hidkaldt til Danish Crowns hovedsæde i Randers, og i et direktionslokale fik de hver med en times mellemrum udleveret et diktat om, at de ansatte på deres slagteri skulle gå fem procent ned i løn.
Derudover skulle de aflevere fem procent af lønnen til et medarbejderinvesteringsselskab. Samt vinke farvel til alle lønstigninger i år.
Uhørt med pistol for panden
- Det er tæt på overenskomststridigt på et normallønsområde, hvor man fastsætter løn centralt. Lokale tillidsfolk kan slet ikke gå ind i den slags ændringer.
- Det er uhørt at give dem pistolen for panden. Det minder om USA i 1930'erne, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Politiken.
Politiken har talt med tillidsfolkene, som anonymt bekræfter forløbet. Som en af dem udtrykker det:
- Jeg blev chokeret. Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke skrev under samme dag, ville halvdelen af jobbene på vores slagteri forsvinde.
Sicilianske metoder
Kun én af de fem tillidsfolk gav efter. Men hans fagforening og andre tillidsmænd fik sat en stopper for Danish Crowns fremfærd. Forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, kalder fremgangsmåden helt vild.
- Det er jo sicilianske metoder, siger han til Politiken.
Det har ikke været muligt at få interview med den direktør i Danish Crown Jesper Friis, der konfronterede tillidsfolkene med ultimatummet.
Men kommunikationsdirektør Anne Villemoes erkender, at sagen kunne være håndteret langt mere intelligent, når vi ser i bakspejlet. Hun forstår godt, at de involverede oplevede det som sicilianske metoder, siger hun til Politiken.
/ritzau/