Økonom om Thornings vækstpakke: Den er både dumpet og bestået

Regeringens vækstpakke får meget lidt betydning på korte sigt, men kan gøre en forskel på lang sigt, mener en række økonomer.

Vækstpakken, som regeringen præsenterede torsdag, får primært betydning på den lange bane, mener en række økonomer, som DR har talt med. (Foto: © Michael Bothager, Scanpix)

Regeringen har torsdag præsenteret sit bud på en vækstpakke, der skal sende Danmark helt ud af den økonomiske krise og skabe flere arbejdspladser og vækst i Danmark.

Den såkaldte PSO-afgift fjernes blandt andet, og regeringen vil også mindske den kommunale sagsbehandlingstid.

Indholdet af pakken er ikke noget, der overrasker chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer der er delt i sin opfattelse af pakkens betydning.

- Jeg vil dele den op i to. Hvis planen har som sigte at booste økonomien nu og her, så er den dumpet. Er udgangspunktet omvendt, at man gerne vil øge vækstpotentiale på sigt, så er det en flot karakter, da man tager fat på konkurrenceevnen og virksomhedernes rammevilkår - det er positivt, siger han.

Økonomi er allerede i bedring

Lektor og forsker i international økonomi ved Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov, der også er tilknyttet den liberale tænketank CEPOS, tror heller ikke på, at pakken vil få den store betydning på kort sigt.

Økonomien er nemlig allerede i bedring, hvilket statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) også påpegede på pressemødet, hvor regeringen præsenterede pakken.

Derfor mener han også primært, at det er de langsigtede elementer i pakken, som eksempelvis en opstramning af den kommunale sagsbehandling som en rigtig god idé.

- Men det er meget svært at gøre rent teknisk. Et af problemerne er, at den offentlige sektor i forvejen er dårlig til at overholde sine egne tidskrav. Så intentionen er god, men udførelsen kommer til at blive meget svær, forklarer han.

Tror på kortsigtede gevinster

Professor Niels Westergård-Nielsen fra Copenhagen Business School tror dog, at et element som fjernelsen af PSO-afgiften kan give en effekt på den korte bane.

- Der er jo næppe tvivl om, at afgifterne på erhvervslivet spiller en rolle. Det spiller en rolle for, om man lægger en produktion i Danmark eller udlandet, og det er med til at gøre Danmark mindre konkurrencedygtigt, forklarer han.

Den vurdering deler han med professor Bo Sandemann Rasmussen fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

- De lempelser, der sker på energiafgifterne i erhvervene, er klart noget, der betyder, at de erhverv kan begynde at sælge noget mere igen og også får behov for at få ansat nogle flere. Vi nok godt forvente, at der vil komme nogle flere jobs i de erhverv, siger han.

Positivt med mindre beskatning af investeringer

Begge fremhæver dog også de mere langsigtede perspektiver som de mest interessante ved vækstpakken.

Eksempelvis kan den målrettede lempelse af beskatningen for investeringer i små og mellemstore virksomheder få en betydning for den fremtidige jobskabelse i Danmark, mener Niels Westergård-Nielsen.

Det vil nemlig få folk til at begynde at investere mere i de danske virksomheder.

- Det er jo ikke fordi, der ikke er penge i Danmark, men de bliver bare ikke kanaliseret hen til virksomhederne, fordi der er bedre og mere sikre investeringsmuligheder andre steder, siger han.