Resten af verden er igen begyndt at være interesseret i dansk energiteknologi. Nye tal fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og DI Energi viser, at eksporten af energiteknologi steg med næsten 11 procent i 2013 til godt 67,6 milliarder kroner.
Det betyder, at man nu kun ligger tre procent under 2008, der var et rekordår for branchen.
- Jeg synes, det er fantastisk, at vi her ser et af resultaterne af, at vi har turde gå forrest og skabe den teknologi, der skal drive vores omstilling væk fra kul, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
Grøn teknologi driver værket
Og det er specielt miljøvenlig teknologi, som resten af verden vil have fat i. Eksporten af grøn energiteknologi steg med over 17 procent i 2013.
- Det er et bevis på, at verden er ved at vågne op til virkeligheden med den globale opvarmning. De har brug for at købe teknologi, der kan hjælpe dem, og dem kan de finde i Danmark, siger Rasmus Helveg Petersen.
Meget mere end møller
Vindmøller er selvfølgelig en stor del af eksporten. Men der er også mange områder, der har været med til at hæve eksporten. Det understreger Hans Peter Slente, der er branchedirektør i DI Energi.
- Vindmøller er en stor del af det, men det er også fjernvarmerør, kabler til strøm, pumper og byggematerialer. Det er faktisk rigtigt mange typer maskiner, produkter, løsninger og materialer, der til sammen udgør stigningen, siger han.
Danmark = Energiteknologi
Han forklarer stigningen med, at der er en stigende efterspørgsel efter grøn teknologi i hele verden, men specielt i Europa. Og når man tænker bæredygtig energi ude i verden, så tænker man på Danmark.
- Danmark er en specialiseret og dygtig leverandør af sådan nogle løsninger, og det gør, at vi bliver besøgt og opsøgt af kunder fra hele verden, siger Hans Peter Slente.
- Kun begyndelsen
Både han og ministeren ser lyst på mulighederne for at eksporten stiger endnu mere.
- Det her er kun begyndelsen. Vi har udviklet teknologi, som folk er ved at opdage er virkelig effektiv, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
Men vi skal passe på ikke at blive overhalet, siger Hans Peter Slente.
- Jeg ser lyst på vores muligheder, men vi skal også huske at vide, at andre lande vågner op til dåd og begynder at producere selv, så det er ikke en given ting, at vi er førende. Vi må ikke hvile på laurbærrene, siger han.