I januar måned var mange danskere i oprør over, at en del af Dong blev solgt til Goldman Sachs-selskaber i skattely bl.a. på Caymanøerne.
Men nu kan P1 Dokumentar afsløre, at Dong i mange år har haft sit helt eget milliardselskab på Caymanøerne - "Dong Central Graben E&P Ltd" - placeret hos en offshore bank.
Dong købte i 2007 tre danske oliefelter af en amerikansk oliekoncern, som havde placeret oliefelterne i selskabet på Caymanøerne.
Værdier for over en milliard
Dong driver stadig selskabet i dag, men fortæller til P1 Dokumentar, at de flyttede værdierne i selskabet til Danmark lige efter overtagelsen.
- Så snart vi havde købt selskabet, flyttede vi licensen til Danmark. Og vi forventer faktisk, at selskabet bliver afviklet inden for et par måneder, siger Karsten Anker Petersen, kommunikationschef i Dong Energy.
Men selvom Cayman-firmaet ifølge Dong har været uden aktivitet i årevis, ejer det værdier for over en milliard kroner, fremgår det af Dongs danske regnskaber fra 2010.
Dong: Regnskaberne findes ikke
P1 Dokumentar ville gerne have set regnskabet for Cayman-selskabet. Men netop fordi selskabet hører hjemme på Caymanøerne, er regnskabet ikke offentligt tilgængeligt, i modsætning til regnskaberne fra Dongs øvrige olieselskaber.
Dong har ikke ønsket at udlevere regnskabet. Først med begrundelsen, at de ikke ville udlevere regnskabet, fordi det ikke er offentligt tilgængeligt. Sidenhen at Cayman-selskabet slet ikke aflægger regnskab.
- Der er ikke noget regnskab. Vi laver ikke regnskab for et selskab, der er inaktivt, siger Karsten Anker Petersen, Dong Energys kommunikationschef, til P1 Dokumentar.
Oplyser adresse i Fredericia
Dong har ikke i sine regnskaber oplyst, at selskabet har adresse på Caymanøerne. Tværtimod har det i en stribe regnskaber - senest i koncernregnskabet fra februar i år - oplyst, at "Dong Central Graben E&P Ltd" er registeret i Danmark og har adresse i Fredericia.
Ifølge årsregnskabsloven skal firmaer som Dong ellers oplyse hjemsted for alle deres datterselskaber - uanset om de ligger i Danmark eller udlandet.
- Man skal nævne datterselskaber i Danmark og udlandet i årsregnskabet, uanset om datterselskaberne er aktive eller ej, siger Flemming Houge Nielsen, chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen.
Ifølge Erhvervsstyrelsen gælder det også selvom et udenlandsk datterselskab har en filial i Danmark, som Dongs Cayman-firma netop har.
SF vil tage det op med finansministeren
SFs finansordfører Jonas Dahl vil have spørgsmålet rejst i Dongs bestyrelse:
- Dong er et offentligt ejet selskab, og staten er hovedaktionær. Det er uacceptabelt, hvis Dong ikke følger de gældende regler, og det skal vi selvfølgelig forfølge. Nu vil vi rejse den her sag overfor finansminister Bjarne Corydon, og så forventer jeg, at han sikrer sig, at gældende regler bliver overholdt i Dong, siger Jonas Dahl til P1 Dokumentar.