Både boligkøbere, banker og realkreditinstitutter skal være med til at forhindre en ny økonomisk boble på boligmarkedet.
Det siger advokat og formand for Danske Boligadvokater Jan Schøtt-Petersen, efter blandt andet Steen Bocian fra Danske Bank tirsdag advarer mod faren for en ny boligboble.
- Vi ser allerede tendenser til, at der kan opstå en boblesituation. Boligkøberne, banker og realkreditinstitutter må dele ansvaret for, at det ikke sker, siger Jan Schøtt-Petersen.
'Bankerne må finde en gylden middelvej'
På den ene side skal boligkøberne være forsigtige, mener han.
- Vi boligadvokater skal nok være med til at sikre, at de ikke lige pludselig får forkøbt sig og giver meget mere, end hvad der er fornuftigt, siger han.
På den anden må banker og realkreditinstitutter også være forsigtige, når de låner penge ud, og ikke bare give los, men i stedet finder en gylden middelvej.
- Før finanskrisen lå bankerne jo helt ude i overhalingsbanen, når det kom til at låne penge ud til fast ejendom. I øjeblikket ligger de så helt inde i krybesporet, siger han.
- Men vi har hele tiden sagt: Prøv nu at lægge jer i midten af vejen både i gode og dårlige tider, så får vi ikke de her situationer, hvor priserne pludselig eksploderer.
Banker og forbrugeres hukommelse er kort
Kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC Jan Nordmann mener ikke, at der er fare for endnu en boble, fordi bankerne netop er mere forsigtige med at låne penge ud end tidligere.
Jan Schøtt-Petersen er dog ikke lige så fortrøstningsfuld i forhold til hverken banker eller forbrugere.
- Desværre er både forbrugere og bankers hukommelse ofte kort, og så står vi lige pludselig midt i en boligboble igen. Det har vi jo set adskillige gange gennem de sidste 20-30 år, siger han.
Boligadvokater skal sikre realistiske købere
Selv skal han og andre boligadvokater sørge for at sikre, at køberne ved, hvilken situation de står i.
- Vi skal som rådgivere være med til at indgyde lidt realitetssans, når vores klienter er ude for at købe fast ejendom.
- Vi skal råde dem til at få tjekket deres økonomi, at budgettet hænger fornuftigt sammen, og at der også er plads til risici i fremtiden - en forværret rentesituation for eksempel, så de ikke bare køber i forventning om, at alting bare kører op ad.