Den samme råvare kan bruges igen og igen, og affald kan trylles om til nye produkter. Den slags genbrug betyder gevinster for milliarder for de virksomheder, der er sprunget med på genbrugsbølgen.
Det gælder for eksempel for den isoleringsproducent Rockwool. På fabrikken ved Hobro glæder fabrikschefen sig hver eneste gang, der kører endnu en lastbil proppet med brugt Rockwool ind på hans fabrik.
- Det er en super god ordning, og det giver mening, både for økonomien og for miljøet, siger fabrikschef Herluf Nielsen.
Sparer millioner
Rockwool producerer isoleringsmateriale, så vi kan spare på energien. Og jo mere affald, der er til produktionen, jo mindre skal Rockwool købe af den råvare, som Rockwool - eller stenulden - oprindeligt er lavet af.
- Vi sparer flere millioner hvert år, fordi vi ikke behøver købe så meget af den jomfruelige råvare. Og vi sparer også mange penge, fordi vi ikke behøver deponere affaldet, fortæller Herluf Nielsen.
Udover at bruge eget affald, så bruger Rockwool også affald fra andre industrier. Det kan være knust sanitetskeramik fra håndvaske og toiletter, glødeskaller fra stålindustrien eller slagger fra de lokale kraftværker.
- Faktisk er to tredjedel af vores produktion baseret på eget og andres affald. Det gavner miljøet, og det er med til at øge vores konkurrence-evne, forklarer Herluf Nielsen.
Genbrugt kunstgræs skal skabe arbejdspladser
Også en anden virksomhed kan nu spinde guld på noget, der ellers skulle være kasseret. Den danske virksomhed Re-Match har udviklet en teknik til at genanvende kunstgræs, der bliver brugt til sport i hele verden. På fem år kan det - ifølge iværksætterne - skabe 50 arbejdspladser og en årlig omsætning på 58 millioner kroner.
Store perspektiver
Og det er bare i Danmark, men perspektiverne i genbrug for virksomheder er enorme. Hvis virksomheder i hele Europa bliver bedre til genbrug er der en samlet gevinst på hele 1850 milliarder kroner hvert år, oplyser en rapport fra Worl Economic Forum. Genbrug og genanvendelse kan blive til vækst - bare på en ny måde, fortæller Dorte Vigsø, der er chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen:
- Det handler at lave en god forretning. Genanvendelse rummer ekstreme potentialer både i bundlinje og arbejdspladser. Hvis virksomheder i Danmark sparer bare 5-10 % på deres råvarematerialer, kan de spare helt op til 8 milliarder. Der er virkelig noget at komme efter, fastslår Dorte Vigsø.
I Magasinet PENGE i aften, 21.55 på DR1 kan du se meget mere om det populære genbrugsmarked.