Ekspert: Danske virksomheder kan blive hårdt ramt i Rusland

Med de skærpede sanktioner risikerer de danske virksomheder i Rusland at se andre overtage deres markeder og møde sanktioner skjult som bureaukrati, fortæller ekspert.

Det russiske aktiemarked har haft det hårdt i løbet af den krise, som er blevet udløst af konflikten i Ukraine. Men krisen kan også meget vel blive dyr for danske virksomheder, fortæller ekspert. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix)

Mens de europæiske politikere diskuterer i det åbne og fremlægger deres sanktioner offentligt, er det en noget anden virkelighed, danske virksomheder kan møde i Rusland.

For selv om den russiske regering torsdag offentliggjorde sanktioner mod en række amerikanere som svar på de sanktioner, USA har indført mod russere, kører der også en helt anden dagsorden under overfladen i Rusland.

Det fortæller Jens Worning, der rådgiver private, skandinaviske virksomheder om det russiske marked. Han er desuden tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg.

Ifølge Jens Worning får danske virksomheder ikke nødvendigvis advarsler eller konkret information om sanktioner i Rusland

- Virksomhederne kan opleve vanskeligheder, og de får vi ikke noget at vide om hvorfor. De får bare en henvisning til noget bureaukratisk. Og man kan ikke få en dialog op at stå, siger Jens Worning.

- Det kan være containere, der står i en havn, som bare står stille af grunde, som man ikke kan forstå.

Ekstraordinær interesse fra danske virksomheder

Fredag afholder Udenrigsministeriet en såkaldt briefing for omkring 130 danske virksomheder, der allerede er inde på det russiske eller ukrainske marked eller som forsøger at komme ind på et af de to markeder.

På grund af udviklingen i Ukraine har ministeriet og de danske ambassader i de to lande nemlig modtaget ekstraordinært mange henvendelser fra danske virksomheder. Mødet er lukket for omverdenen, og Udenrigsministeriet ønsker ikke at fortælle præcist, hvad der skal ske.

Jens Worning deltager i mødet som gæst, og han har heller ingen kommentarer til indholdet. Men han siger, at der er meget på spil for virksomhederne, når politikere indfører sanktioner.

- I en konflikt, hvor parterne graver sig mere og mere ned, er 'worst case'-scenariet, at andre aktører på det russiske marked - og såmænd også det ukrainske - under ly af den her konflikt kan gå ind og overtage markedsandele og sågar ejendomsrettigheder fra udenlandske virksomheder, siger Jens Worning.

- Hvis du er meget eksponeret i Rusland, så er det noget, du som virksomhed må tage højde for.

- Danmark må ikke blive udpeget som skurk

Ifølge Udenrigsministeriets statistik er Rusland det 13. største eksportmarked for Danmark, hvilket kroner og ører svarer til 11,1 milliarder i 2013. Samtidig importerede Danmark for 14,3 milliarder kroner.

Mens Danmark hovedsageligt køber råvarer fra russerne, sælger danske virksomheder forbrugsvarer og teknologi til Rusland. Og her er det et problem for den danske eksport, hvis de russiske forbrugere og virksomheder begynder at forme fjendebilleder og vise deres utilfredshed med Vesten, når de vælger varer.

- Og der er det i Danmarks interesse, at det ikke er os, der bliver udpeget som de værste skurke i Rusland, siger Jens Worning.

Dog er det svært for de danske virksomheder at gøre ret meget på egen hånd lige nu, fordi hele dagsordenen og krisen er styret af storpolitik, mener Jens Worning.

Danmark importerer hovedsageligt råvarer såsom olie, metal og kul, mens russerne den anden vej køber varer som maskiner, kød og farmaceutiske produkter.