Bølgerne efter Goldmann Sachs' opkøb af Dong-aktier har dårligt lagt sig, før der endnu en gang er ballade om salget af et stort dansk firma.
De danske og norske banker, der ejer Nets sammen med nationalbanken, vil sælge firmaet, som står bag Dankortet, Betalingsservice, NemID og E-boks.
Men nu advarer flere eksperter mod at sælge selskabet til en udenlandsk investor.
Fire millioner er ikke mange
Nets står blandt andet bag 4,9 millioner Dankort i Danmark. Det gør kortet til det mest udbredte betalingskort i Danmark.
Men selv om det lyder af meget, vil det ikke betyde det store for et internationalt firma, mener Michael Budolfsen, næstformand for de bankansatte i Finansforbundet.
Derfor bør staten tænke sig om, før man lader et udenlandsk firma overtage Dankortet, siger han.
- Hvis det bliver solgt til nogen, som har et marked på flere milliarder kunder, hvor optaget er man så af det danske marked? Har man sikret sig, at aftaler i forhold til leverancesikkerhed?
Dankortet er en del af infrastrukturen
Han mener, at salget af Nets er mere problematisk end salget af Dong, fordi både Dankort og NemID er en del af den danske infrastruktur på linje med jernbaner og elnettet.
- Alle danskeres betalinger og personlige data strømmer gennem Nets, så det gør Nets til en utrolig vigtig del af Danmarks IT-struktur.
- Når man tænker på den enorme debat, der var om frasalget af dele af Dong, så undrer det os, at man ikke helt åbent og objektivt diskuterer de bekymringer, der kunne være ved et frasalg af Nets, siger Michael Budolfsen.
Vi sælger heller ikke jernbanerne
Han bakkes op af Dansk IT, en uafhængig interesseorganisation, der ser på samfundsmæssige interesser i IT-udviklingen.
- Der er også en grund til, at vi ikke har valgt at sælge jernbanenettet. De lande der har gjort det har jo fundet ud af, at det var nok en knap så smart ide at sælge ud af den grundlæggende infrastruktur, for så mister man styringen.
Serveren skal blive i landet
Lars Ramkilde Knudsen, professor i kryptografi og datasikkerhed ved DTU, mener, at man også bør være forsigtig med at sælge Nets til en udenlandsk investor, fordi de dermed kan rykke selskabets servere til udlandet.
- Det er meget vigtigt, at den server, hvor vi har vores private data er helt bombesikker og ikke kan hackes af nogen som helst.
- Så det er min bekymring, at serveren kan rykkes ud for landets grænser, hvor der ikke er kontrol med den, siger Lars Ramkilde Knudsen.
NSA kan få adgang
For at sikre kontrollen med Dankortet og NemID er Folketinget ved at stramme reglerne, så Finanstilsynet kan holde øje med Nets.
Michael Budolfsen mener dog ikke, at det er nogen garanti for sikkerheden, hvis Nets ender med at blive opkøbt af en udenlandsk investor.
- Hvis de flytter rigtigt lang ud af landet, eksempelvis til USA, så er der et helt andet lovmæssigt regime, der gør sig gældende. Eksempelvis har NSA jo adgang til alle data, som er lagret i USA jævnfør amerikansk lovgivning.