Eksperter: Boligejerne betaler for bankernes tab

Tre økonomiske eksperter mener, at boligejerne reelt betaler prisen for bankernes tab efter finanskrisen.

Boligejerne betaler for bankernes tab efter finanskrisen mener flere eksperter. (© DR Dokumentar)

- Bidragssatserne i realkreditinstitutterne er i dag med til at finansiere de store tab, som særligt har været i bankerne.

Det siger professor i finansiering på Copenhagen Business School Finn Østrup i DR Dokumentaren "Sikke Tømmermænd", der blev sendt mandag aften.

Han mener, at der reelt er mange muligheder for at overføre penge mellem realkreditten og banken.

- Der er masser af muligheder. Der foregår en mængde transaktioner mellem bank og realkredit i dag, og der er mange muligheder for at fastsætte de betalinger på en måde, så der i realiteten overføres penge fra den ene part til den anden, siger Finn Østrup.

Han efterlyser mere vandtætte skotter mellem realkreditten og banken.

Realkreditten er forretningsområde under finanskoncerner

Boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet gør opmærksom på, at realkreditten i dag er et forretningsområde under de finansielle koncerner.

- Disse finanskoncerner har lidt store tab, og de stigende bidrag i realkreditten giver simpelthen koncernerne en bedre indtjening. Realkreditten har altså hjulpet de finansielle koncerner over hullerne i bankforretningerne, hvoraf mange gik galt. Realkreditten betaler i dag for problemer i andre forretningsområder, konkluderer Morten Skak.

På Økonomisk Ugebrev har chefredaktør Morten Langer også bemærket de stigende gebyrer til boligejerne. Morten Langer mener ikke, der er tvivl om, at boligejerne reelt er med til at betale for tabene i bankerne.

- Vi kan se, at bidragssatserne i eksempelvis Realkredit Danmark stiger markant, og nogle af de penge ryger over i Danske Bank, siger Morten Langer.

Realkreditten: Vi tjener ikke nok

Realkreditsektoren har selv fremført den begrundelse for de stigende bidragssatser, at de får pålagt mange flere krav. Myndighederne kræver bedre polstring.

Det vil sige, at der skal være flere penge på kistebunden til at klare eventuelle tab. Samtidig kræver internationale kreditvurderingsbureauer også mere sikkerhed bag lånene.

- Finanskrisen har lært os, at kreditinstitutter skal være mere velpolstrede til at kunne imødegå krisetider, så derfor stiger bidraget, fortæller direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft.

Han forklarer, at realkreditten ikke tjener penge nok.

- Vi er ikke velpolstrede nok, og dermed er vi heller ikke i en situation, hvor vi kan dække tabene i andre sektorer. Når vi skal være mere velpolstrede, så er det fordi, vi kigger på de krav, myndighederne kommer med til os, siger Karsten Beltoft.

Men professor i finansiering Finn Østrup er kritisk overfor forklaringen.

- Det er ikke noget rigtigt argument, for de kunne også øge kapitalen på en anden måde, nemlig ved at gå ud på aktiemarkedet eksempelvis. Det er ikke nødvendigt at tage fra de eksisterende kunder for at fylde kapitalen op, siger Finn Østrup.

DR Dokumentarserien ”Sikke Tømmermænd” er historien om en krise, der har kostet Danmark i alt 400 milliarder kroner, og hvor regningen nu skal betales. Serien afdækker krisen set fra parcelhuset, landsbyen, landbruget, den selvstændige virksomhed og fra den lokale aktionær, der satte pengene i en krakket bank. Serien er i fire afsnit og følger i kølvandet på sidste års dokumentarserie ”Sikke en fest”. Første afsnit blev sendt mandag aften.

DR Dokumentar: ”Sikke Tømmermænd”Se serien på dr.dk/tv eller på DR1:Mandag den 13. januar 2014, kl. 20.40 på DR1Mandag den 20. januar 2014, kl. 20.40 på DR1Mandag den 27. januar 2014, kl. 20.40 på DR1