A-kasserne om dagpengereform: Det bliver værre endnu

Hvis regeringen ikke justerer dagpengereformen, vil op mod 14.000 ledige miste deres dagpenge i 2014.

34.000 ledige faldt ud af dagpengesystemet i 2013, mens 14.000 vil miste retten til dagpenge i 2014, vurderer A-kassernes Samvirke.

Op mod 14.000 ledige vil miste retten til dagpenge i 2014.

Det vurderer interesseorganisationen A-kassernes Samvirke.

- Hvis man ikke gør noget, vil 14.000 miste dagpengeretten det kommende år. Hvis man skal forhindre det, må man erkende, at man er kommet til at stramme meget voldsommere, end det oprindeligt var intentionen, siger Verner Sand Kirk, formand for A-kassernes Samvirke.

- Forkert indfasning

Alene i 2013 mistede røg 34.000 ledige ud af dagpengesystemet, som konsekvens af, at VK-regeringen i 2010 forkortede dagpengeperioden fra fire til to år. Deraf står 4.500 helt uden indtægt

I Politiken i dag siger beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), at hun ikke er tilfreds med, at så mange mennesker mister retten til dagpenge, og at den tidligere regering "valgte en forkert indfasning af dagpengereformen".

Alligevel afviser hun at tage et særligt initiativ for de 4.500 uden indkomst.

Lettere at få dagpenge igen

Verner Sand Kirk peger på, at man under VK-regeringen vurderede, at kun mellem 2.000 og 4.000 ville miste retten til dagpenge om året, da dagpengereformen blev vedtaget.

Det tal har slået helt fejl, og derfor bør den nuværende regering kigge på, om reformen skal justeres, siger Verner Sand Kirk:

- Det er håbløst at foreslå, at reformen skal rulles helt tilbage, men man kunne jo erkende, at det ikke var intentionen både at halvere dagpengeperioden og gøre det dobbelt så svært at komme ind igen. Derfor kunne man suspendere eller helt fjerne det dobbelte genoptjeningskrav.

Han peger på, at som reglerne er lige nu, mister man retten til dagpenge, selvom man for eksempel har haft en barselsvirkariat i 11 måneder efter en ledighedsperiode.

- Du skal arbejde et helt år for at genoptjene retten til dagpenge. Det finder mange uretfærdigt og håbløst, fordi man jo har bevist, at man kan og gerne vil arbejde, siger Verner Sand Kirk.