Meldingerne har ellers været overordnet positive, og forbrugerne har længe været ved at genvinde tilliden. Alligevel er boligmarkedet fortsat stagneret - kun i Hovedstadsområdet stiger boligpriserne.
Det skriver Realkreditforeningen i en pressemeddelelse.
- Der er nogle lyspunkter, først og fremmest i Hovedstadsområdet, men ellers må vi sige, at billedet ser lidt gråt ud. Fremgangen i økonomien er endnu for svag til at til at kunne trække boligmarkedet i gang, siger Karsten Beltoft, der direktør i Realkreditforeningen.
Priser på huse er lavere end for et år siden
Faktisk er priserne på huse i gennemsnit 0,4 procent lavere i tredje kvartal i forhold til samme tidspunkt sidste år, viser nye tal fra Boligmarkedsstatistikken, som realkreditrådet står bag.
Men der er store regionale forskelle. Seks ud af landets 11 landsdele har oplevet prisfald, og udviklingen viser, at priserne generelt stadig stiger østpå, mens de falder vestpå.
Det gennemsnitlige prisniveau i Hovedstadsområdet og i det nordlige og østlige Sjælland er højere nu end for et år siden. Men hvis man ser bort fra Nordjylland er priserne i resten af landet er faldet.
Priser på ejerlejligheder stiger
Hvis man nu fokuserer på lyset i det grå, så skinner det på priser på ejerlejligheder. De steg med 0,9 procent på landsplan i i tredje kvartal og på årsbasis med 8,4 procent. Årsagen er formentlig, at mange af ejerlejlighederne ligger i Hovedstadsområdet.
- Mønsteret er velkendt og cementerer billedet af et tredelt boligmarked. Priserne stiger pænt i Hovedstadsregionen, mens der er stagnation vest for Storebælt og decideret nedgang på Sjælland, siger Karsten Beltoft.
Boliger handles lidt hurtigere
På den lyse side tæller også, at bolighandlerne går lidt hurtigere nu. I gennemsnit tager det knap syv måneder at sælge et hus, og selv om det kun er et fald i salgstid på nogle få dage, så er tendensen langt mere klar for ejerlejligheder.
I tredje kvartal i år tog det fire måneder at sælge en lejlighed - sidste år tog det fem måneder i samme periode, skriver Realkreditforerningen i en pressemeddelelse.
Beholder man de positive briller på, så tyder udviklingen på, at resten af Danmark vil følge efter Hovedstadsområdet. Til Ritzau siger Mikkel Høegh, der er chefanalytiker i BRFkredit:
- Generelt når boligmarkedet er inde i en vending, er vores historiske erfaringer, at vendinger først sker i Hovedstaden, hvorefter det øvrige Danmark til en vis grad følger med.