Der er tilsyneladende ingen fare i at rådgive danskere om, hvordan de lettest undgår de danske skattemyndigheder - også selvom det ifølge straffeloven betragtes som medvirken til en forbrydelse.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, har i løbet af de seneste ti år ikke rejst tiltale mod advokater eller revisorer i sager om medvirken til skattesvig.
Det oplyser Bagmandspolitiet til DR Nyheder.
I samme periode er der ifølge Danmarks Statistik faldet dom i 524 sager om groft skattesvig.
Politikere kræver skærpede straffe
Efter at DR-dokumentaren I Skattely mandag aften kunne afsløre, at det er nemt at få rådgivning herhjemme om at placere sine penge i skattely og dermed undgå opkrævning fra de danske skattemyndigheder, har flere politikere krævet, at rådgiverne skal straffes hårdere.
- De mennesker skal straffes og restforfølges, og hvis det ikke er tilstrækkeligt, så må vi have strammet op på reglerne og eventuelt hæve straffen, så det er klart for en hver, at det her ikke er acceptabelt, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, til DR Nyheder.
Og hun bakkes op af både socialdemokrater og Dansk Folkeparti.
Ekspert: Det er tunge sager
Michael Bjørn Hansen, der er advokat og tidligere kontorchef i Skat, mener, at rådgiverne slipper for let i sager om skatteunddragelse. De manglende sager mod rådgivere skyldes dog formentlig sagernes kompleksitet, lyder det.
- Jeg tror, det er fordi, at det kræver en ekspertise, det kræver nogle højtuddannede personer, der kan tackle de rådgivere. Man er oppe mod nogle folk, som er meget stærke og måske endda dygtigere end de folk, som politiet og skattemyndighederne har, siger han til DR Nyheder.
Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) vil gerne se på, om der er behov for nye tiltag på området.
- Der er forskellige muligheder, og jeg er bestemt åben over for forslag, der kan få fat på de her mennesker og forbedre kontrollen med dem, siger han.
Kender du til skjulte penge i skattely? Skriv til os på slar@dr.dk.