Skattelyene rykker østpå

Det internationale samfund har kørt en skrap kurs over for europæiske skattely som Schweiz, så fremover er det asiatiske miniputstater, der bliver brugt som sparegrise for udlændinge.

I fremtiden vil flere skattely-penge være placeret i asiatiske lande som Hongkong, spår Boston Consulting Group. (© Stock.xchng)

Hvor Schweiz og Luxembourg tidligere har været kendt som lande, rigmænd og erhvervsdrivende satte deres penge i, hvis de ville undgå hjemlandets skattetryk, flytter store summer fremover østpå.

Det er den verdensomspændende konsulentvirksomhed Boston Consulting Group, der i sin 2012-analyse af den globale økonomi spår, at Singapores andel af den samlede såkaldte offshore- rigdom vil stige fra de nuværende ti procent til 12 i 2017, mens Hongkongs andel vil stige fra fem til seks procent.

Offshore-rigdom er aktiver i et land, hvor ejeren hverken har bopæl eller såkaldt skattedomicil, og hvis udviklingen fortsætter, vil Singapore og Hongkong inden for de næste 15-20 år passere Schweiz i, hvor mange penge der er placeret i skattely.

I 2011 var der ifølge Boston Consulting Group 2,1 billioner dollar, knap 11,5 billioner kroner, i udenlandske formuer placeret i schweiziske banker.

Hård kurs mod Schweiz

Og det er den hårde kurs fra det internationale samfund mod netop lande med bankhemmelighed som Schweiz, der har fået pengene til at rykke på sig, siger Lars Koch, politikchef i ulandsorganisationen IBIS, som følger bekæmpelsen af skattely tæt.

- Det er utroligt vigtigt at lægge seriøst pres på skattely. Det kan de store lande sagtens gøre, som USA's aftaler med Schweiz har illustreret, hvor de sparkede døren ind til bankhemmeligheden med trussel om sanktioner i form af strafrenter på investeringer fra schweiziske banker, siger han.

Han henviser til de amerikanske såkaldte FATCA-regler, hvor udenlandske finansielle virksomheder skal indgå aftale med de amerikanske skattemyndigheder om at rapportere om amerikanske kontoindehavere. Hvis de finansielle virksomheder ikke indgår og efterlever aftalen, pålægges de 30 procent strafskat på en lang række betalinger fra USA.

Schweizisk bank måtte lukke

De amerikanske skattemyndigheder har således kørt en hård kurs mod flere schweiziske banker, noget, der blandt andet betød, at alpelandets ældste bank måtte dreje nøglen om tidligere på året, da det kom frem, at den i en årrække havde hjulpet amerikanske statsborgere med skatteunddragelse.

- Det samme kan gøres med andre lande, hvis de ikke vil samarbejde om oplysninger, registrering af ejerskab og så videre, siger Lars Koch med henvisning til, at der – endnu - ikke er samme pres på lande som Singapore og Hongkong.

DR Dokumentar afslører i en dokumentarserie på fire afsnit, hvor nemt det er herhjemme at få rådgivning til at placere penge eller selskaber i skattely og dermed undgå de danske skattemyndigheder.

Dokumentarserien I Skattely begynder i aften klokken 20.