Det går hårdt ud over ulandene, når selskaber flytter rundt på millionerne for at undgå beskatning.
Det mener Lars Koch, politisk chef i ulandsorganisationen Ibis, i kølvandet på Ugebrevet A4s afsløring af, at over 200 danske firmaer ejes fra skattely i udlandet.
- Den fest skal stoppes. Det koster ulandene 900 milliarder kroner årligt i tabte skatteindtægter, mere end den samlede ulandsbistand, fortæller Lars Koch i en pressemeddelelse.
- Brug for større gennemsigtighed
Ibis har gennem mange år arbejdet med skat som en måde at finansiere udvikling på. Og Lars Koch appellerer til, at det gøre lettere at få indsigt i de enkelte selskabers regnskaber.
- Kampen mod skatteunddragelsen starter med mere gennemsigtighed i selskabers ejerskab og regnskaber og i selve skattely-landene, mener han.
I EU er skatteflugt for tiden på dagsordenen, og man diskuterer blandt andet et CSR-direktiv, hvor man vil kræve, at selskaber skal fremlægge regnskaber land for land.
- Danmark skal gå forrest
Det forslag bakker Ibis-chefen op om, og han opfordrer erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til at træde i karakter.
- Danmark skal gå forrest i EU med en klar holdning om, at det skal være slut med hemmelige ejere bag skuffeselskaber. Vi kan ikke tillade, at store selskaber snyder ulandene for langt mere, end vi giver i ulandsbistand, understreger Lars Koch.
- Vi afventer derfor spændt, om Sass Larsen vil komme med en klar udmelding på området. Det ligger lige til højrebenet og vil være et vigtigt skub for at stoppe skatteunddragelse, siger han.
/ritzau/