Analytiker: Nye ledighedstal er et glansbillede

Flotte ledighedstal dækker over, at mange danskere er faldet ud af dagpengesystemet, advarer eksperter.

De nye flotte ledighedstal er et fortegnet billede af virkeligheden, mener Tore Stramer, chefanalytiker for Nykredit.

Selv om de dugfriske ledighedstal ser ud til at varsle forårsluft for dansk økonomi, er der god grund til skepsis.

Det siger en række eksperter, der peger på, at tallene faktisk dækker over, at mange er faldet ud af dagpengesystemet og derfor i dag står helt uden indkomst.

- Det er jo dybt trist for de mennesker, det er gået ud over. Og den store jubeloptimisme er der altså ikke grund til endnu, siger Verner Sand Kirk, der er direktør i A-kassernes Samvirke.

9.000 faldet ud af 'systemet'

Verner Sand Kirk vurderer, at de nye tal fra Danmarks Statistik, der viser et fald i ledigheden på cirka 9.000 siden juli 2012, i høj grad dækker over, at rigtig mange mennesker har mistet deres indkomstgrundlag, fordi de i dag hverken har ret til dagpenge eller kontanthjælp.

- De har med andre ord ikke fået arbejde - de er bare faldet ud af statistikken.

Verner Sand Kirks vurdering bakkes op af Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit Markets. Han påpeger, at man skal passe på med at se udviklingen som et tegn på bedring i arbejdsmarkedets sundhedstilstand:

- Det er lidt et glansbillede, for faldet i ledigheden skyldes dels, at flere har forladt arbejdsmarkedet, og dels at man på grund af forkortelse af dagpengeperioden tæller færre med som ledige. Så det er langt hen ad vejen teknik, der gør, at ledigheden er faldet her på det seneste, siger Tore Stramer.

Først øget beskæftigelse i 2014

Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank, mener, at vi skal vente til næste år med at glæde os over en stigende beskæftigelse:

- Jeg tror, at vi skal et stykke ind i 2014, før vi får en reel fremgang i beskæftigelsen, siger Las Olsen.