Ledigheden er den laveste i næsten fire år

Ledigheden faldt 0,1 procent fra juni til juli og er nu den laveste siden oktober 2009.

Der er blevet bedre plads på sofaen. 1500 flere danskere kom i arbejde fra juni til juli. Tallet kan dog også indeholde personer, der er faldet ud af dagpengesystemet. (Foto: © Corbis, Scanpix)

Ledigheden faldt 0,1 procent fra juni til juli og er nu den laveste siden oktober 2009.

Køen af arbejdsløse i Danmark blev kortere hen over sommeren. Ledigheden faldt fra juni til juli med 1500 personer til i alt 151.500. Det er et fald på 0,1 procent, og der er nu 5,7 procent ledige, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er ledigheden på det laveste niveau siden oktober 2009.

Nogle er faldet ud af dagpengesystemet

Hos LO glæder sig over udviklingen, men påpeger, at det ikke nødvendigvis betyder, at mange flere er kommet i arbejde.

- Det er selvfølgelig positivt, at arbejdsløsheden falder igen, siger Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO.

- Det tyder dog fortsat på, at en væsentlig del af faldet skyldes personer, der har mistet retten til dagpenge og ikke har haft mulighed for anden forsørgelse. Disse personer forsvinder således rent teknisk fra statistikken, men faldet i arbejdsløsheden kan af den årsag ikke udelukkende tolkes som et tegn på, at der er kommet flere folk i arbejde, fortsætter hun.

Tallene for bruttoledigheden viser, at der fra december 2012 er blevet 10.500 flere ledige kontanthjælpsmodtagere og 21.500 færre ledige dagpengemodtagere på grund af afkortningen af dagpengeperioden fra årsskiftet, oplyser Danmarks Statistik.

Mangler plads på arbejdsmarkedet

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betyder den voksende gruppe af kontanthjælpsmodtagere, at mange fortsat taber fodfæstet på arbejdsmarkedet.

- Regeringen har måttet nedjustere deres vækstskøn. Der er dog positive tegn i dansk økonomi, og de må ikke tabes på gulvet.

- Derfor bør regeringen gå til grænsen i deres planlægning af finanspolitikken. Hver milliard tæller og kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, siger senioranalytiker Erik Bjørsted.

/ritzau/