Offentlige milliarder går til udenlandsk arbejdskraft

De kommende år igangsættes der offentlige anlægsbyggerier, der skaber arbejde i et år for op mod 87.300 mennesker, men en stor del af de jobs vil gå til udenlandske arbejdere frem for arbejdsløse danskere.

Ved byggeriet af den danske Metro Cityringen i København er 450 ud af 700 arbejdere udenlandske. De mange job, der bliver skabt ved byggeriet, kommer derved ikke kun danskerne til gode. (© DR)

Op mod 200 milliarder danske skattekroner bliver der brugt i de kommende år på at opføre supersygehuse, jernbaner, motorveje og Metro.

Ifølge en ny rapport fra konsulentfirmaet COWI, vil det i alt kunne give fuldtidsarbejde for hvad, der svarer til 87.300 mennesker i et år. Men beskæftigelsen vil langt fra kun komme danske arbejdere og virksomheder til gode.

"Flere af byggeprojekterne bliver så store, at virksomheder herhjemme antageligvis ikke har kapacitet til at løfte opgaven", lyder det i en nylig rapport fra konsulentfirmaet COWI.

Udenlandske arbejdere på Metroen

Den tendens kan man allerede se på byggeriet af den danske Metro Cityringen i København, hvor 450 ud af 700 arbejdere er udenlandske.

Det samme gælder ved byggeriet af havnearealet Navitas i Århus, hvor 150 ud af 400 arbejdere har været udenlandske.

- Det kan jo se lidt mærkeligt ud, at politikerne vil stimulere økonomien med store byggerier, men der så stadig kommer til at stå mange statsborgere tilbage uden job, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Godt en tredjedel

Hos Dansk Byggeri er cheføkonom Finn Bo Frandsen gået COWI's analyse igennem. Han har sit eget bud på, hvor stor en del af arbejdskraften, der vil gå til udenlandske arbejdere.

- Jeg regner med at godt en tredjedel vil være udenlandsk arbejdskraft, siger Finn Bo Frandsen.

Cheføkonomen forklarer, at jo større og mere specialiseret et projekt er, desto mere udenlandsk arbejdskraft er der brug for.

Eksempelvis forudser han, at over halvdelen af arbejderen vil være udlændinge på Metroen og Femern Bælt-forbindelsen, mens det kun vil være omkring hver syvende på byggerierne af supersygehusene.

Udfordret på løn

Generelt vil de danske håndværkere blive udfordret på deres konkurrenceevne, vurderer Finn Bo Frandsen.

- Dansk arbejdskraft har svært ved at konkurrere. Det er både på lønomkostningerne, men også hvor meget man producerer i timen. Produktiviteten er højere blandt udlændinge, er der eksempler på, siger cheføkonomen.

Han peger derudover på, at man ofte er nødsaget til at hente udlændige ind til projekter, da der kan være specialområder, der kræver helt specifikke kompetencer - som for eksempel at styre en helt speciel kran.

Socialdemokrat vil sikre danskerne

Ifølge Socialdemokraternes ordfører for social dumping Ane Halsboe-Jørgensen, er det afgørende for Regeringen, at de offentlige byggerier får så mange danske ledige som muligt i arbejde og at skattekroner ikke bruges på løn dumping.

- Jeg vil gerne være med til at se på, hvor langt vi kan gå for at sikre, at arbejdet foregår på lige danske vilkår. Ikke kun i første led hos hovedentreprenøren, men også helt ned i rækken hos underentreprenørerne, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun holder derved fast i regeringens udmelding om, at holde hånden under beskæftigelsen i forbindelse med de store investeringer i offentlige byggerier.