Danfoss truer med at flytte produktion fra Danmark

Hvis den negative udvikling i Danmarks konkurrenceevne forsætter med, vil Danfoss være tvunget til at kigge ud over landets grænser, udmelder koncernen.

Hvis den negative udvikling i Danmarks konkurrenceevne fortsætter, vil Danfoss være tvunget til at kigge ud over landets grænser, lyder det fra koncernen. (Foto: © DR- Johnny Krone)

Danfoss, en af landets tunge industrikoncerner, der beskæftiger 6.000 mennesker i Danmark, advarer nu om, at fortsat forringet konkurrenceevne vil tvinge en koncern som Danfoss til at etablere nye produktionsarbejdspladser i udlandet.

Politikerne har kun 10 år til at handle, før løbet er kørt for produktionsindustrien. Det skriver Mandag Morgen.

Meldingen kommer forud for erhvervsorganisationen DI's topmøde senere tirsdag, hvor netop Danmarks fremtid som erhvervsvenligt land er på dagsordenen.

- Hvis Danmark ikke tager nogle industripolitiske initiativer allerede nu, vil produktionsmedarbejdere i Danmark om 10 år være en uddøende race, fordi Danmark ikke er konkurrencedygtig, advarer Danfoss' administrerende direktør Niels B. Christiansen over for Mandag Morgen.

Mindst holdbar til

Dermed sætter han for første gang en decideret holdbarhedsdato på Danmark som industriland.

Han henviser til, at fremstillingsindustriens andel af BNP er faldet markant fra 16 procent i 2000 til 11 procent i dag, og at det er et udtryk for, at udbygning af produktion allerede finder sted andre steder.

Niels B. Christiansen har de senere år været bannerfører i debatten om, at det er vigtigt at bevare en vis grad af produktion i Danmark, hvis vi skal gøre os håb om at fastholde vidensarbejdspladser.

Rigtig retning

Det budskab, mener han, er trængt igennem til Christiansborg, og Danmark som fremstillingsland er kommet på den politiske agenda. Men han savner de konkrete initiativer, der skal ændre Danmarks negative kurs.

- Det går i den rigtige retning, men for langsomt. Jeg hører fra alle partier - på nær Enhedslisten - en forståelse af væsentligheden af konkurrenceevnen, og at det at have en eller anden grad af produktion er vigtigt. Det diskuterer man ikke længere, det er blevet en præmis.