Så dyrt bliver dit svinekød

Prisen på svin er på vej op - det er nye krav til svinestaldene og højere foderpriser, der betyder, at du skal betale mere for kødet i køleren.

Der er udsigt til, at prisen på frikadeller stiger. (Foto: © Mikkel From Nielsen, DR Nordjylland)

Det bliver dyrere at servere hamburgerryg, flæskesteg eller en brunch med bacon.

Prisen på svinekød er nemlig på vej op, fordi der bliver produceret og dermed slagtet færre svin end tidligere.

Alene de seneste ti uger, er den kilopris, som landmændene får for deres kød, når de sælger det til slagterierne, steget fra 11 kroner og 30 øre til 12 kroner og 40 øre.

- Vi skal have priserne op så meget, som vi overhovedet kan, for vi har haft nogle svineprocenter, der har haft meget dårlige økonomiske kår, siger chefanalytiker i Danish Crown, Carl Christian Møller.

Færre svin giver højere priser

Det er blandt andet nye EU-regler, der stiller skærpede krav til, hvordan svinestaldene skal være indrettede, der har fået landmænd over store dele af EU til at skære ned i produktionen. Så der bliver færre slagtesvin. Dertil kommer stigende foderpriser.

- Hvis vi hæver prisen med en krone, så landmændene får en krone mere pr kilo kød, som de sælger til slagterierne, så bliver landmændene glade. Og en krone pr kilo er jo ikke voldsomt meget for forbrugerne, når de skal købe fars til f.eks. frikadeller, siger Danish Crowns chefanalytiker til P1 Morgen.

Fars og udskæringer stiger i pris

Han er dog med på, at en krone mere til landmanden, ikke kun er en prisstigning på en krone pr kilo kød for forbrugerne, når de står ved køledisken.

- En værdistigning i begyndelsen af værdikæden accelerer frem mod køledisken. Den stigning sker blandt andet pga. de afgifter og moms, som skal betales af detailkæderne. Når vi har betalt landmændene en krone ekstra pr kilo, så skal forbrugerne nok regne med, at det bliver omkring 2,5 kr. dyrere for farsen - og for andre udskæringer kan prisen blive betydelig større, vurderer Carl Christian Møller.