Danske Bank har i første halvår af 2012 opnået det bedste resultat siden finanskrisen i 2008. Efter skat havde banken et overskud på 2,3 milliarder kroner. Et overskud, der er 20 procent større end samme halvår sidste år.
Alligevel planlægger banken at reducere deres stab med 2.000 medarbejdere, at lukke adskillige filialer og at gøre det endnu dyrere for bankens kunder at låne penge.
Strategien hænger ikke sammen med grådighed, men er en nødvendighed, vurderer seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, Lars Krull.
- Danske Bank er helt og aldeles nødt til det. For det første fordi myndighederne kræver, at banken skal være bedre polstret - altså have et ekstra lag fedt at tære på. For det andet fordi bankerne ikke tjener på indlån i øjeblikket, siger han.
En virksomhed vil have overskud
DR Nyheders erhvervskorrespondent, Nina Munch-Perrin, forklarer, at man skal forstå Danske Banks strategi med det in mente, at banken er en virksomhed, der som enhver anden virksomhed gerne vil have overskud.
- Banken er ejet af aktionærer, og hvis de ikke får et acceptabelt afkast, så risikerer man, at de trækker sig eller vigtigere: at nye ikke gider kommer til. Derfor kan man sige, at banken skal gøre sig lækker over for dem, der gerne vil investere, siger hun.
En tommelfingerregel er, at en bank gerne skal have et overskud på 10 procent af egenkapitalen. Men lige nu har Danske Bank kun et overskud på under fire procent, så overskuddet skal gerne mere end fordobles, hvis man skal tage hensyn til ejerne.
Skal charme ratingbureauer
En anden grund til, at Danske Bank gerne vil hæve indtægterne, er, at banken skal vise de såkaldte ratingbureauer, at den har styr på tingene og har penge på kistebunden.
- Ratingbureauerne giver bankerne karakter efter, hvor sunde de er. Og hvis de for eksempel ikke har en god sund har en dårlig egenkapital, får de en dårlig karakter, og det gør det dyrere for dem at låne penge, siger Nina Munch-Perrin.
For at kunne låne penge til den lavest mulige rente, skal Danske Bank altså kunne dokumentere, at det ser fornuftigt ud. Og her kan bankens regnskaber nemt blive bedre.
Ejere af ejerboliger vinder
Banken forsøger at gøre det pænere ved, at den tager en højere rente hos mange kunder, selvom Nationalbanken lader den falde.
Nina Munch-Perrin forklarer, at Danske Bank er giver bedre forhold for nogle kunder.
- Ejere af ejerboliger har lave renter via deres realkredit lån og nyder godt af det her. Men folk, der eksempelvis kun har et andelsboliglån eller billån, oplever de store rentestigninger, siger hun.
Stem med fødderne
Danske Banks regnskab kunne også se endnu bedre ud, hvis omkostningerne blev nedbragt, og derfor vil banken skille sig af med 2.000 medarbejdere i løbet af tre år og 65 til 70 filialer alene i år.
Banken forklarer filiallukninger med, at kunderne i mindre grad bruger banken, og den udvikling må man handle på.
- Det kan man give dem ret, hvis man skal se på, at banken er en virksomhed, der skal følge med tiden. Og hvis kunderne er utilfredse, kan de jo stemme med fødderne og finde en anden bank, siger Nina Munch-Perrin.