Jobcentrene har fået mere at se til, for flere danskere står uden arbejde.
Tal fra Danmarks Statistiks såkaldte AKU-statistik viser, at ledigheden i Danmark steg med 11.000 personer i årets tredje kvartal.
Ledigheden faldt ellers i årets første seks måneder, men siden er det gået den forkerte vej.
Samlet set er 224.000 danskere arbejdsløse, hvilket svarer til 7,8 procent af arbejdsstyrken.
Krise på arbejdsmarkedet
AKU-statistikken adskiller sig en del fra den officielle ledighedsstatistik for tredje kvartal, men den dunkle tendens er den samme.
- Det bekræfter det indtryk, man også har fået af den officielle ledighedsstatistik, som viste en stigning i ledigheden på 3.300 personer i samme periode, men vi må alt andet lige sige, at AKU statistikken udstiller en endnu større krise på arbejdsmarkedet, skriver cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.
Ungdomsarbejdsløshed stiger
Det er særligt de unge mellem 15 og 24, som indgår i arbejdsstyrken, der ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet. 15,2 procent af gruppen er ledige, mens tallet er 9,1 procent blandt de 25 til 34-årige. Det er en stigning på henholdsvis 0,5 procent og 1,5 procent siden tredje kvartal 2010.
Steen Bocian hæfter sig ved, at den stigende ledighed ikke skyldes faldende beskæftigelse. I samme periode faldt antallet af folk i arbejde nemlig kun med 1.000 personer.
Siden tredje kvartal 2010 er antallet af folk i beskæftigelse dog faldet med 5.000 personer. 7.000 fuldstidsansatte er kommet i arbejdet, men det samlede tal bliver trukket ned af, at 12.000 deltidsansatte har mistet deres job.
Fald i beskæftigelse
Tallene fra Danmarks Statistik får dog cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer, til at vurdere, at Danmark ikke står foran en gentagelse af det meget store beskæftigelsesfald, der ramte i kølvandet på finanskrisen i 2008.
- Vi forventer dog faldende beskæftigelse over de kommende kvartaler, og at vi skal helt frem til udgangen af 2012 før en egentlig vending vil indfinde sig, skriver han.