Et nyt tilbud til danskerne om at trække lønnen til håndværkere fra i skat har indtil videre kun kunnet mærkes i begrænset omgang hos de danske håndværksmestre.
Ifølge en ny undersøgelse fra a-kassen ASE har 15,6 procent af virksomhederne i Bygge- og anlægsbranchen oplevet flere kunder eller ordrer som følge af fradraget, der trådte i kraft 1. juni.
Kun 1,4 procent svarer, at de forventer at ansætte flere medarbejdere som følge af det nye fradrag.
Kendskab vil vokse
- Ordningen har kun været i gang godt to måneder, og de seneste uger har folk jo holdt sommerferie, så min forventning er, at ordningen og kendskabet til den vil vokse i de kommende måneder, siger Jesper Bøge, direktør ASE.
Han mener, at det i høj grad er op til håndværksmestrene selv at gøre kunderne opmærksomme på muligheden for fradrag.
Også Dansk Byggeri har fortsat stor tillid til, at fradraget kommer til at betyde både mere arbejde og flere i job i branchen.
Har ikke travlt
- Det er et ganske pænt antal, der har brugt ordningen. I modsætning til tidligere ordninger, er denne sikret til at køre i to et halvt år, så kunderne har ikke travlt. Vi tror, at der nok skal komme væsentlig flere til, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef hos Dansk Byggeri.
Han peger desuden på, at håndværkerne ikke nødvendigvis får at vide, om en kunde efterfølgende vil indberette et stykke udført arbejde til ordningen. Det kræver blot, at regningen udspecificerer, hvor stor en del af prisen, der er arbejdsløn.
- På den måde kan der godt være langt flere kunder, der vil benytte ordningen, men som ikke har fortalt håndværkeren om det, siger Torben Liborius.
Intastning først klar i slutningen af året
Først med udgangen af i år bliver det muligt at indberette til ordningen via Skats hjemmeside.
Indtil da opfordres danskere, der vil benytte ordningen til at sørge for, at gemme kvitteringer, hvor arbejdslønnen er udspecificeret.