Elektroniske bøger og lydbøger er smarte og nemme at gå til - men for landets bibliotekerne er de også en trussel, der kan slå bunden ud af økonomien.
Det er nemlig dobbelt så dyrt for biblioteker at udlåne en lydbog via nettet som på cd. Det koster 26,50 kroner for netudgaven mod 13,15 kroner for cd-udgaven, skriver Ritzau.
- Det koster bibliotekerne hver eneste gang, en borger låner en e-bog eller en netlydbog, og med stadig flere digitale udlån bliver det nemt en bombe under bibliotekernes økonomi, siger direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen og fortsætter:
Direktør forstår ikke prisforskel
- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal være dyrere at udlåne digitale materialer, når de både er billigere at producere og mangfoldiggøre end de trykte materialer.
Udlån af e-bøger er også en dyr affære for bibliotekerne. Det koster næsten 17 kroner for hvert udlån, mens det kun koster syv kroner, hvis lånerne i stedet henter den trykte bog.
Må begrænse udlån for at spare
Når fysiske bøger udlånes er forfatterne sikret en økonomisk kompensation via forfatterpengene, som staten udbetaler. For e-bogen gælder det foreløbigt, at bibliotekerne skal lægge et beløb ud ved hvert udlån.
Det betyder, at bibliotekerne mange gange må begrænse antallet af netudlån for at spare på pengene.
En e-bog kan i modsætning til en trykt bog kopieres og være lige så god som originalen. Forlag og forfattere er dog ikke begejstrede for at e-bøger distribueres på den måde.
Arbejder for ny løsning
Problemstillingen er lig den, musikindustrien stod med. Den gang lykkedes det at udvikle kopibeskyttelse og flatrate forretningsmodeller, så bibliotekerne betaler en samlet pris uanset antal downloads.
Forlag og biblioteker taler sammen for at finde en lignende løsning, når det kommer til e-bøger.
Nu skal der sættes turbo på produktion og tilgængelighed af danske e-bøger og forretningsmodeller, der gør det frit og lige at få adgang via bibliotekerne.
- Det vil vi kæmpe for på alle fronter. Målet er naturligvis, at borgere her i landet også kan få adgang til al den gode, danske litteratur digitalt, slutter Steen-Hansen.