Økonomer: Reform af efterløn haster ikke

Bankøkonomer forstår ikke regeringens hastværk med at afskaffe efterlønnen. Det varer årevis, inden arbejdskraften bliver en mangelvare, vurderer de.

Cheføkonomerne fra landets to største banker mener ikke, at det gavner nævneværdigt at haste en afskaffelse af efterlønnen igennem. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

En hurtig afskaffelse af efterlønnen er unødvendig.

Det siger cheføkonomerne i landets to største banker, Danske Bank og Nordea, til Børsen.

God tid til indfasning

Helge Pedersen, cheføkononom i Nordea, kalder det "paradoksalt", at regeringen har så travlt med at afskaffe efterlønnen.

- Vi har en meget høj ungdomsarbejdsløshed på over 15 pct., som nærmer sig det niveau, der var gældende i 1970'erne, da efterlønsordningen blev indført, siger Helge Pedersen.

Hans kollega i Danske Bank, Steen Bocian, ligger på samme linje.

- Arbejdskraften bliver først en mangelvare hen imod 2020, så der er god tid til at indfase en reform af efterlønnen, vurderer Bocian.

Lynafvikling af efterlønnen

Til trods for deres opfordring til tålmodighed mener de to økonomer, at en afskaffelse af efterlønnen vil medvirke til at få flere i arbejde, også selv om ledigheden som udgangspunkt vil stige i en periode.

Ifølge det udkast til en reform af efterlønnen, som Politiken er kommet i besiddelse af, satser regeringen på en lynafvikling af efterlønnen.

Det betyder bl.a., at efterlønsalderen skal hæves med virkning fra 2014 i stedet for som hidtil planlagt i 2019.