Kommuner vil ikke betale skat tilbage

Fire kommuner nægter at betale ejendomsskat tilbage til borgerne, selv om kommunerne indrømmer, at de har opkrævet for mange penge.

Vejle Kommune er én af de fire kommuner, der nægter at give borgerne skat tilbage - selvom det er kommunen, der har opkrævet for meget.

Borgere i Fredensborg, Frederikssund, Tønder og Vejle Kommuner bliver snydt for tusindvis af kroner.

Kommunerne siger nemlig nu, at de nægter at betale ejendomsskatter tilbage til borgerne, selvom de ved en fejl har opkrævet for meget.

- Mange har været ængstelige over at have en skattesag hængende over hovedet i årevis, og nu kan de ikke få deres egne penge tilbage. Det er vanvittigt, siger jurist Christian Gommesen fra rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, som håndterer mindst 90 procent af sagerne, til Politiken.

Kommuner kræver for meget

Sagerne er opstået, fordi kommunerne i flere år opkrævede for meget ejendomsskat hos boligejerne. I 2003 overtog Skat vurderingsopgaven og begyndte at rette fejlene. Men det har taget så lang tid, at mange sager først er afsluttet nu - nogle er mere end 10 år gamle.

Men selv om borgerne nu har sort på hvidt, at de har betalt for meget i skat, kan de ikke regne med at få deres penge tilbage, skriver Politiken.

De fire kommuner mener, at alt, som ligger mere end fem år tilbage, falder for en forældelsesfrist. Blev der opkrævet for meget skat i 2004, blev sagen efter kommunernes vurdering forældet i 2009.

Boligselskab får ikke 90.000 kroner

Det har blandt andet betydet, at Fredensborg Boligselskab ikke får 90.000 kroner tilbage. Kommunerne mener nemlig, at forældelsesfristen på fem år gælder, selv om det er Skats sagsbehandlingstid, der har gjort sagen mere end fem år gammel.

- De fleste af klagesagerne har været meget længe undervejs i Skat, og ansvaret herfor er ikke kommunernes. Den lange sagsbehandlingstid betyder desværre også, at spørgsmålet om, hvor mange års tilbagebetaling der skal finde sted, bliver aktuelt, siger chefkonsulent i Fredensborg Kommune Martin Kjellberg Ishøy til Politiken.

Kan ikke bruge forældelseslov

Men kommunerne kan ikke bruge forældelsesloven på den måde, fastslår en af landets førende eksperter:

- Forældelsesreglerne gælder først fra det tidspunkt, hvor man vidste, eller burde have vidst, at man havde mulighed for at få penge tilbage. Her har de fleste ikke været bekendt med den mulighed - folk har jo ikke regnet med, at de opgørelser, de fik, var forkerte. Skatteborgerne har ret i denne sag, siger juraprofessor Søren Friis Hansen fra Syddansk Universitet til Politiken.

Skat henviser til Indenrigsministeriet, som først vil svare, når en arbejdsgruppe har taget stilling til sagen. Indenrigsminister Bertel Haarder (V) oplyste dog i sidste måned til Folketingets Kommunaludvalg, at lange sagsbehandlingstider ikke medfører, at grundejere mister retten til tilbagebetaling, skriver Politiken.