En katastrofal mangel på energi er på vej. Det skyldes, at produktionen på de fleste af verdens store oliefelter er toppet, advarer en førende økonom mandag.
Fatih Birol, der er cheføkonom i Det Internationale Energiagentur (IEA) i Paris, siger, at "det kritiske tidspunkt i oliebranchen" vil opstå inden for de nærmeste fem år.
Oliemanglen vil bringe opsvinget efter den globale recession i fare.
- En dag løber vi tør for olie. Det er ikke i dag eller i morgen, men en dag løber vi tør, og derfor er vi nødt til at forlade olien, før olien forlader os, og vi er nødt til at forberede os på denne dag, siger Fatih Birol.
Regeringer uvidende
Højere oliepriser som følge af en hurtig stigning i efterspørgslen sammenholdt med stagnation eller sågar tilbagegang i udbuddet vil kunne afspore opsvinget, siger Birol i et interview med avisen The Independent.
Ifølge Birol er mange regeringer tilsyneladende uvidende om, at olieressourcerne er ved at løbe tør hurtigere end tidligere forventet, og den globale produktion forventes at toppe i løbet af de nærmeste 10 år - mindst et årti tidligere, end de fleste havde ventet.
- Jo før vi begynder, jo bedre, da hele vores økonomiske og sociale system er baseret på olie, vil skiftet væk fra olie tage både tid og koste mange penge. Derfor bør vi tage problemet meget alvorligt, siger han.
Mellemøsten dominerer
En vurdering af over 800 af verdens største oliefelter har vist, at de fleste af de største allerede har toppet, og at hastigheden på faldet i olieproduktionen nu er næsten dobbelt så høj, som man havde beregnet den til for to år siden.
Birol advarede også mod den dominerende markedsposition, som nogle meget få olieproducerende lande allerede har.
Landene, der fortrinsvis ligger i Mellemøsten sidder på størstedelen af de kendte oliereserver, og deres dominans vil blive endnu større i takt med, at oliekrisen for alvor begynder at kradse i 2010.