SAS overvejer salg

Nyheden om, at økonomisk trængte SAS er gået i tænkeboks om etmuligt salg, bliver godt modtaget af de ansatte og politikerne.

SAS afviser i en pressemeddelse ikke rygterne om et salg til Lufthansa, men bekræfter, at man gør sig sine strategiske overvejelser om fremtiden lige nu. (© Scanpix)

Nyheden om, at økonomisk trængte SAS er gået i tænkeboks om et muligt salg, bliver godt modtaget fra flere sider. De største personaleorganisationer mener, det kan være en gevinst for de ansatte, og aktien tordnede i vejret på fondsbørsen på fondsbørsen på forlydender om et muligt salg/fusion med tyske Lufthansa. I løbet af et par uger ventes en afklaring.

Dog er det afgørende, at Københavns Lufthavn forbliver et knudepunkt for luftfart i Skandinavien, fremhæver medarbejderne.

- Med det, som de ansatte har været udsat for de sidste 10 år med nedskæringer, trusler om afskedigelse og kontante forringelser, kan vi kun håbe på, at en mulig ny arbejdsgiver vil være bedre for de ansatte, siger Verner Lundtoft Jensen, formand for kabinepersonalet CAU, til Ritzau.

Hos luftfartsfunktionærerne siger formand, Nicolas Fischer, at de allerede i januar så det som et sandsynligt scenarium for SAS overlevelse, at selskabet indgik i en fusion på samme måde, som for eksempel KLM og Air France fusionerede. Samme melding lyder fra piloternes formand Mogens Holgaard. Alle understreger dog, at det er afgørende ved en fusion, at Københavns Lufthavn forbliver et knudepunkt for luftfart i Skandinavien.

På fondsbørsen i København steg SAS-aktien voldsomt, da nyhedsbureauet Reuters fredag afslørede, at Lufthansa var interesseret i SAS og landede på en lukkekurs 14 procent over torsdagens kurs.

- Eksklusive forhandlinger foregår, sagde en kilde til Reuters.

Handlen med SAS-aktien blev kort efter suspenderet på grund af opkøbsrygterne, men da der igen kom gang i salget fortsatte aktiens himmelflugt.

Chef for SAS investor relationsafdeling, Sture Stölen, afviste ikke rygterne om et salg, men konstaterede i en yderst kortfattet pressemeddelelse, at selskabet er inde i en intensiv proces, hvor de overvejer strukturelle ændringer. Til det svenske nyhedsbureau TT sagde IR-chefen, at de regner med at færdiggøre vurderingen om fremtiden inden for et par uger.

- Jeg kan ikke bekræfte, om det er et eller flere selskaber, som vi diskuterer med, siger Sture Stölen.

Det hårdt økonomisk ramte SAS skulle angiveligt allerede i maj have henvendt sig til Lufthansa for at høre om muligheden for en handel.

For blot et par uger siden virkede et salg af SAS usandsynligt, men det gør det ikke mere. Det vurderer aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, der dog peger på, at nordmændene kan spænde ben for salget.

Der er mange ting, der skal falde på plads, før en løsning i form af et muligt frasalg findes. Ikke mindst skal de statslige ejere blive enige. Norge og Danmark ejer hver 14,3 procent af SAS, mens svenskerne ejer 21,4 procent.

- Et muligt frasalg er rykket tættere på, men stadigvæk kræver det noget tilløb. Rigtig mange mennesker skal involveres i det her og blive enige. Svenskerne og danskerne er sikkert ikke et problem, men nordmændene har stået på bagbenene et stykke tid, vurderer Jacob Pedersen over for RB-Børsen.

Ifølge analytikeren kan der være tale om, at ledelsen i SAS har indset, at selskabet ikke kan nå i mål med milliardbesparelserne i strategiplanen 2011, og at ledelsen derfor har svært ved at se SAS fortsætte som selvstændigt selskab, vurderer han.

De skandinaviske lande, Sverige, Norge og Danmark, ejer halvdelen af SAS-aktierne, mens syv procent tilhører den svenske Wallenberg-familie.

Hvis SAS indgår en aftale om salg til tyske Lufthansa vil De Konservative ikke modsætte sig den beslutning. Partiet går efter den mest konstruktive løsning for selskabet.

- Vi er konstruktive til at medvirke, hvis det er det, der skal til for at finde en løsningsmodel, der tilfredsstiller SAS, siger den konservative finansordfører Mike Legarth til Ritzau.

Samme melding kommer fra Venstre, mens Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov ønskede fredag ikke at kommentere et muligt SAS-salg.