Årets høst af dansk honning står for døren, og den tegner i følge Danmarks Biavlerforening til at blive dårlig. Så dårligt, at hvis de samme vilkår gør sig gældende igen til næste år, vil det true erhvervs-biavlerne på deres levebrød.
Baggrunden er, at biavlerne i løbet af foråret kunne konstatere, at bestanden af danske honning-bifamilier faldt fra ca. 80.000 til ca. 50.000.
I følge konsulent og biolog Flemming Vejsnæs fra Danmarks Biavlerforening betyder det, at den samlede høst af dansk honning vil blive reduceret med en trediedel i forhold til sidste år, skriver DR Nyheder/Penge.
- Der er flere faktorer, der spiller ind og fører til, at det er gået hårdt ud over honningbierne. Først og fremmest har vi haft meget milde vintre. Det er i sig selv ikke godt for honningbierne, mens det til gengæld er godt for snylterne. Det er ikke nyt, at høsten svinger fra år til år, men så ringe som i år kan jeg ikke mindes, det har været, siger Flemming Vejsnæs til DR Nyheder/Penge.
Ofre for klimaforandringer
Han anser det for sandsynligt, at honningbierne og deres levevilkår er nogle af de første ofre for den globale opvarmning, for tilbagegangen i bestanden er et globalt fænomen.
Biavler Søren Perby mener, at med mindre både antallet af bier og en presset afregningspris på honningen kommer op igen, er hele biavler-fagets fremtid truet.
- Med de vilkår, som gælder lige nu, får man jo ingen unge til at gå ind i faget, siger han.
Hvor han sidste år høstede i omegnen af ti tons honning fra sine knapt 300 bistader, regner han i år ikke med at høste mere end knapt et ton.