Andelsboligforening på tvangsauktion

En hel andelsboligforening er for første gang sendt på tvangsauktion. Nu bliver sælgeren sagsøgt fordi han ikke fortalte om flere dyre lån.

A/B Bartholinsgade er den første andelsboligforening, de er røget på tvangsauktion. (Foto: © Mogens Ladegaard, Scanpix)

Som den formentlig første andelsforening i landet er A/B Bartholinsgade 13 røget på tvangsauktion, fordi gælden steg andelshaverne over hovedet. Nu sagsøger de sælgeren for at sælge andelene for dyrt videre på forkerte oplysninger om budgettet.

- Flere væsentlig dyre lån var udeladt i budgettet. Og sælger reagerede ikke på de breve, vi sendte som et forsøg på forhandling, siger andelsboligforeningens advokat Henrik Qwist.

Ud over sælgeren har næstformand i A/B Bartholinsgade 13, Ronny Basile, også valgt at sagsøge den advokat, som skulle rådgive i forbindelse med salget.

Tårnhøje vurderinger

Allerede i juli 2007 kom de første tvangsauktioner med andelshavere, som kom i klemme, fordi de havde udnyttet de nye muligheder for at optage lån i andelsboliger med udgangspunkt i de mange opskrivninger af andelskronen efter tårnhøje vurderinger fra Skat i 2006. Vurderinger der sjældent holder, når lejligheden skal sælges.

Siden er flere tvangsauktioner fulgt, men det er angiveligt første gang, at en hel andelsboligforening må kaste nøglen under auktionshammeren.

Dog frygter flere boligeksperter, at nystiftede andelsboligforeninger risikerer konkurs, fordi prisen på andelsboliger i København styrtdykker. En halvering af salgsprisen er ikke længere unormalt, skrev Jyllands-Posten lørdag.

Alt så rosenrødt ud

I den aktuelle sag er det dog gennemført fup og svindel er årsag til, at det er gået så galt, mener Jan Hansen, direktør i Fællesforeningen af Andelsbolighavere. Men han advarer generelt mod advokater, som får det hele til at se mere rosenrødt ud, end det egentlig er.

De seks andelshavere blev lovet en husleje på 9000 kroner om måneden og skød i gennemsnit 300.000 kroner i hver deres andel, forklarer Ronny Basile, næstformand i andelsforeningen.

- Huslejen blev ved at rykke op - til over 13.000 kroner - og vi kunne se, at der var noget helt galt. Og så begyndte der at dukke pantebreve op på i alt ni millioner kroner, som vi ikke kendte noget til, siger Ronny Basile.

Pantebreve fra kreditorerne i Gudme Raaschou Bank tippede læsset for de seks andelshavere, som ikke havde andet valg end at gå på tvangsauktion.

- De vil tabe hele balladen rub og stub, og vi vil nok også tabe nogle penge på det. Det er jo altid ærgerligt, men vi følger bare normal procedure, siger direktør i Gudme Raaschou Bank, Flemming Jensen til Ritzau.