Store virksomheder presser Jyllands-Posten

Dansk Industri kræver i et åbent brev, at Jyllands-Posten forklarer sig i sagen om Muhammed-tegningerne. Avisen afviser kritikken - den mener, at den allerede har forklaret sig.

Dansk Industri vil have Jyllands-Posten til at forklare sig om, hvad der var meningen med at bringe Muhammed-tegningerne.

Dansk Industri (DI), som repræsenterer de største danske virksomheder, vil nu have Jyllands-Posten til at forklare sig om, hvad der var meningen med Muhammed-tegningerne.

Organisationen føler, at dens medlemmer bliver taget som gidsler, og derfor må avisen bryde sin hidtige tavshed, mener Dansk Industris direktør Hans Skov Christensen.

- Jyllands-Posten må fortælle, hvad de mener om de åbenbare konsekvenser af tegningerne. De må berette om deres egen holdning til de mennesker, der føler sig krænket. Har de medfølelse, har de respekt, eller hvad?, siger Hans Skov Christensen til Radioavisen.

Tredje part er gidsler i konflikten

Dansk Industri har set flere medlemsvirksomheder blive presset på levebrødet i Saudi-Arabien i de seneste dage, og derfor har de sendt det åbne brev til Jyllands-Posten.

- Sagen belaster nu tredje part, der ikke er involveret, fordi der er et uforløst forhold mellem Jyllands-Posten og religiøse grupper, siger Hans Skov Christensen til Radioavisen, og han udsagn er uddybet i det åbne brev, som Dansk Industri har skrevet.

- Med ytringsfriheden følger også et ansvar. Dette ansvar må Jyllands-Posten forstå at løfte og melde ud, om man har medfølelse og respekt for de mennesker, der føler sig generet af Jyllands-Postens tegninger. Det er nu, ledelsen på avisen må bryde den hidtige tavshed, lyder det i Dansk Industris åbne brev.

Jyllands-Posten undrer sig over kritik

I Viby undrer Jyllands-Posten sig over DI's kritik af avisen. Chefredaktør Carsten Juste mener, at avisen allerede har forklaret sig.

- Jyllands-Posten har ikke bestilt andet end at kommentere på den problemstilling, som han rejser. Vi har gjort det i vores og andre aviser, vi har deltaget i konferencer, vores kulturredaktør har siddet overfor et stort antal muslimer, og vi har mødt imam Abu Laban og sagt det samme: Vi fastholder vores ytringsfrihed, men vi er kede af, at vi har krænket muslimer på deres tro, siger Carsten Juste.

Chefredaktøren mener, at DI i hellere skulle interessere sig for ytringsfriheden.

- Jeg tror ikke, at ytringsfriheden har det så godt i Saudi-Arabien, og det er fatalt, hvis en diktaturstat som Saudi-Arabien skal diktere, hvad danske aviser må tegne og skrive. Det har jeg svært ved at vænne mig til, men det har Hans Skov Christensen måske ikke, siger Carsten Juste, der samtidig har beklager, at avisens handlinger går ud over en række erhvervsvirksomheder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53273108a11f9d1b2c78b20b