Skyl dine grøntsager grundigt og undgå diarré

Der kan være bakterier fra både dyr og menneskers afføring i din salat.

(© Colourbox)

Du skal huske at spise en masse frugt og grønt hver dag. Men du skal også huske at skylle din salat grundigt, hvis den skal forlade kroppen under ordnede forhold.

Grøntsager og krydderurter er nemlig ofte forurenede med sygdomsfremkaldende bakterier og vira. Især hvis de kommer fra eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end Danmark.

- Vores overvågning viser, at omkring fem procent af salathovederne og krydderurterne kan være forurenede med salmonella eller campylobacter, siger dyrlæge Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Husk at skylle skidtet af din squash

For at skåne danskerne for diarré og opkast indledte netop Fødevarestyrelsen i januar en oplysningskampagne, som skal huske forbrugerne på at skylle deres grøntsager grundigt.

Det er nemlig noget så uhumsk som tarmbakterier og vira fra både dyr og menneskers afføring, der udgør de største problemer på især grøntsagerne.

Når den slags organismer får frit spil i din tarm, ender det typisk med mavesmerter, kvalme, opkastninger, diarré og i nogle tilfælde feber.

Grønt er stadig sundt, så længe det er rent

Selvom din salat muligvis er forurenet, anbefaler Fødevarestyrelsen fortsat, at du spiser masser af frugt og grønt. Størstedelen af både bakterier og vira kan nemlig skylles af, hvis du følger kampagnens fem råd:

  • Fjern beskidte og beskadigede blade

  • Skil salaten fra stokken

  • Klip krydderurter fra stilken

  • Skyl bladene grundigt i rindende, koldt vand

  • Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Gør du dig tilstrækkeligt umage, kan du skylle op til 80 procent af bakterierne af. På den måde minimerer du risikoen for sygdom og utilsigtede toiletbesøg.