Rigtig mange kræftpatienter i behandling mister appetitten og er de i behandling med kemo, så får de også ofte en metalsmag i munden, der kan give dem decideret madlede. Så der må godt kræses lidt ekstra for maden til kræftpatienter.
Derfor har Sandra Pugliese udgiver kogebogen "Smag på Livet" med opskrifter på mad, som hun håber, kan give kræftpatienter appetitten tilbage.
- Jeg har fokuseret på mad, der er let at lave, fordi kræftpatienter ofte ikke har så mange kræfter. Og jeg har tænkt på, at maden skal se appetitlig ud, så man måske kan få lyst til den, selv om man lider lidt af madlede, forklarer Sandra Pugliese.
- Der er også mange farver på tallerkenen, og så er maden ikke for voldsom. Det er meget let mad. Og så er der tænkt på konsistensen. Mange kræftpatienter kan have tendens til mundtørhed, så de kan godt lide at spise flydende mad som supper og smoothies.
Venindens død inspirerede Sandra til at skifte spor
Det er en meget personlig oplevelse, der har inspireret Sandra Pugliese til at lave kogebogen, og skifte spor i livet, hun mistede nemlig for seks år siden sin gode veninde, som døde af brystkræft.
- Jeg har kun arbejdet professionelt med mad i fem år. Forinden var jeg 12 år i IT-branchen, men da min gode veninde, Christina, døde af brystkræft i 2007, besluttede jeg mig for, at jeg ville sadle om. Jeg ville lave noget, der gav mit liv mening. Og det fandt jeg ikke i IT-branchen. Så jeg sprang ud som selvstændig og har arbejdet med catering og skrevet kogebøger siden
- Dengang Christina var syg, talte vi meget om mad og lavede meget mad sammen. Og det har inspireret mig til at skrive denne kogebog for kræftpatienter. Jeg har siden holdt mange workshopper med kræftpatienter og har testet mange af mine opskrifter på dem. Og så har jeg allieret mig med Kræftens Bekæmpelse i mit arbejde med opskrifterne.
Bogen er også for ikke-kræftpatienter
Sandra Pugliese pointerer, at hun i bogen holder sig til Kræftens Bekæmpelses kostråd om, hvilke råvarer man helst skal bruge og hvilke, man helst skal holde sig fra. Det er bl.a. noget med at skære ned på mælkeprodukterne, sukkeret og det røde kød.
- Men maden er naturligvis ikke forbeholdt kræftpatienter. Den er for alle, der godt vil leve sundt, siger hun, men modererer det lidt:
- Nogle kræftpatienter har tabt sig meget og skal tage meget på, og for dem er bogen nok ikke super-egnet. Men mange af retterne kan jo sagtens fedes op, hvis det er det, man har brug for.