Karina Rindal er på vej hen i en sort stationcar, der holder parkeret på Rådhuspladsen i København. Inde i bagagerummet ligger to kasser med kager. En kasse med seks figentærter og en med 20 kransekager.
Hun åbner låget op, så hun kan se figentærterne og tager forsigtigt om kassens bund, så den kommer ud af bagagerummet.
En turist, der er på vej til Strøget, får øje på kagerne og stopper.
- Har du noget imod, at jeg tager et billede af kagerne, spørger hun på engelsk.
Hun tager sin iPhone frem, tager et par billeder og roser kagerne, hvorefter Karina bærer kagerne ind i et telt midt på Rådhuspladsen, hvor dommere senere på eftermiddagen skal votere.
70 kager og brød med i finalen
Karina Rindal er en af deltagerne, der er med i finalen i den årlige konkurrence om at finde årets bedste brød og kager. 70 forskellige konditorer og bagere er med i samlet set syv kategorier.
Karina, der arbejder i Højvangs Bageri i Esbjerg, er kommet med i finalen i kategorierne 'bagt tærte' og 'kransekage'. Allerede søndag begyndte hun at lave mørdejen og mazarinbunden til kagerne. Men forberedelserne for de fleste af de kager, hun har haft med i konkurrencen, begyndte allerede for flere måneder siden.
- Forberedelserne begyndte på min sommerferie i Italien. Dernede finder jeg tit nogle ting, som jeg synes, de gør rigtig godt, og så kombinerer jeg det med det, vi laver herhjemme, siger hun.
På en café i Italien blev hun i år inspireret til at lave sin figentærte. Da hun så kom hjem, forsøgte hun at kombinere fignerne med en klassisk mørdej og mazarinmasse, som man også kender fra mange andre tærteopskrifter. Dog med et nyt, italiensk præg.
Spurgte om råd hos naboerne
Det har ført til seks forskellige tærteopskrifter, som gradvist er blevet videreudviklet ved at prøve sig frem med ingredienser, pynt og brun farin. De forskellige udgaver er blevet sendt til smagsprøver hos kageglade naboer og kolleger, sådan at hun var sikker på at finde den bedste opskrift.
Selve kagerne blev bagt i mandags og pyntet natten til tirsdag, efter at hun havde lavet flødekager, som skulle sælges i butikken tirsdag. Dog blev det sidste chokoladepynt lige lagt på kagen ved en benzinstation ved Fisketorvet - cirka en kilometer væk fra Rådhuspladsen.
Karina Rindal har været med i konkurrencen hele otte gange - og indtil nu er det blevet til en bronzemedalje i kategorien 'dessertkage'. Men selv om hun synes, det ville været dejligt at vinde, så er det vigtigste i konkurrencen, at hun udvikler sig som konditor.
- Jeg er da med for at vinde, men det vigtigste er, at jeg udvikler mig, så jeg ikke går i stå rent fagligt. Nogle bagerier i særligt de små byer har tendens til at gå lidt i stå. Jeg har ikke lyst til at være en af dem, der laver den samme slags skærekage de næste 20 år, siger hun.
Sammen med de tre andre ansatte fra Højvangs Bageri får Karina Rindal rettet på det sidste ved kagerne, inden dommerne kommer.
- Det er dejligt at have det overstået. Man har brugt så meget tid på det, og nu ved jeg, jeg kan slappe af, fordi der ikke er mere, jeg kan gøre, siger hun, inden de alle fire tager ud og spiser frokost i København.
Dommer spyttede kage ud
Efter frokosten vender Karina Rindal og kollegerne tilbage til Rådhuspladsen. Selv om der er mindre end en time til, at vinderne kåres, så er hun stadig ikke nervøs. Kun første gang, da hun medvirkede i konkurrencen, blev hun nervøs, da en af dommerne spyttede hendes kage ud af munden, da han smagte på den.
- Det var dengang, konkurrencen blev holdt i Aarhus, og vi skulle komme med vores bud på en bryllupskage til kronprinsparret. Der lavede jeg en kage med champagnemousse, og det har jeg ikke rørt ved siden, siger Karina Rindal.
Da rådhusklokkerne slår fire, præsenterer konferencieren vinderne i de syv kategorier. Men Karina Rindal er ikke en af vinderne.
- Det er okay. Jeg havde da håbet på, at vi ville få en præmie med hjem til bageriet. Men jeg er tilfreds med at være blandt de ti bedste til at lave tærte og kransekage - og det var også nogle gode konkurrenter, siger Karina Rindal.
Det er Bager- og Konditormestre i Danmark, som er brancheorganisationen for de danske bagere og konditorer, der står bag konkurrencen.
Alle opskrifterne på kagerne og brødene samt vinderne kan i løbet af tirsdag aften findes på hjemmesiden danmarksbedste.info.