Interessen for cremefyldte cupcakes og stort pyntede lagkager stiger. Det kan mærkes blandt landets bagere og konditorer, som tirsdag inviterer danskerne til åbent kagebord på Rådhuspladsen i København, og hvor landets syv bedste brød og kager bliver fundet.
- Der er stor interesse for bagværk, og i det hele taget for, hvad folk spiser. Flere har fået interesse for at få noget, der er ekstraordinært, siger Steen Friis Nielsen, der er næstformand i brancheorganisationen Bager og konditormestre i Danmark.
Kager viser overskud
Den stigende interesse kommer ikke bag på Karen Klitgaard Povlsen, der blandt andet forsker i madprogrammer ved Aarhus Universitet.
Det at røre en kagedej sammen og sætte den i ovnen er ikke nemlig længere noget, vi gør for at få noget sødt til ganen. I stedet er det blevet et prestigeprojekt, mener.
- Det er blevet en måde at vise, at man har overskud, siger hun.
Hun fortæller, at medierne med blandt andet programmer som 'Den store bagedyst' med Mette Blomsterberg har gjort kagebagning til en konkurrence. Når kagen er bagt og pyntet, bliver der taget billeder, som så ryger på de sociale medier. Dermed viser man, at man har evner som en rigtig konditor.
Kagebagning er et identitetsprojekt
Samme vurdering har Susanne Højlund Pedersen, der forsker i madkultur ved Aarhus Universitet.
- Der er en masse prestige i at vise, at man har tid og overskud til at bage. Det er blevet et identitetsprojekt og en måde at vise, at man tilhører et fællesskab, hvor man har overskud til at have en karriere, have børn og lave mad fra bunden. Og der er bagværk et synligt billede på, at man kan lykkes, siger hun.
Selv det kan virke paradoksalt, at både interessen for kagerne for at tælle kulhydrater og spiser proteinfyldt palæomad stiger, så kan skyldes, at folk vil gøre noget ekstra ud af det, når der skal syndes, mener Susanne Højgaard Pedersen.
- Men det kan også skyldes, at maden efterhånden er blevet så industrialiseret, at man vil have mad, der er lavet fra grunden. Det kan være en længsel mod en svunden tid, hvor det var et menneske, der havde fingrene i dejen, siger hun.
70 finalekager serveres for
Konkurrencen om at finde landets bedste brød og kager foregår tirsdag fra klokken 11 på Rådhuspladsen i København. Når vinderne er fundet i løbet af eftermiddagen vil de i alt 70 finalekager og brød serveres for de besøgende.
DR Kultur følger konkurrencen.