Eurovision: Politikere skruer bissen på i sag om økonomirod

De millionhøje budgetoverskridelser for Eurovision får Region Hovedstaden til at kræve detaljeret redegørelse fra Wonderful Copenhagen. Underskuddet for arrangementet forventes at blive over 20 millioner kroner.

Eurovision er blevet meget dyrere end forventet. Nu kræver Region Hovedstaden, at Wonderful Copenhagen kommer med svar på, hvorfor der ikke var bedre styr på økonomien. (Foto: © Jakob Boserup, Type 1)

Afholdelsen af Eurovision har været en så dyr en omgang, at Region Hovedstaden nu kræver svar på en lang række detaljerede spørgsmål fra Wonderful Copenhagen.

Ifølge et notat fra Region Hovedstaden forventes der et underskud på mindst 20,3 millioner kroner - og underskuddet kan meget vel blive større, da der stadig er store usikkerheder om det endelige regnskab.

Det sker, selvom både Københavns Kommune og Region Hovedstaden har øget bevillingerne til sangkonkurrencen.

Undersøgelse skal være færdig inden august

Derfor kræver regionen svar på, hvorfor budgettet kunne skride i sådan grad, men også hvordan det store underskud kan blive finansieret af projektselskabet Host City Copenhagen, som er en del af turistorganisationen Wonderful Copenhagen.

Svarene skal ligge på politikernes bord allerede inden 1. august.

- Der var på mødet enighed om, at vi nu skal have en redegørelse, hvor vi får besvaret en række spørgsmål om økonomien. Først og fremmest er det nødvendigt, at vi får klarhed over underskuddets størrelse, men det er også vigtigt, at vi fremover kan lære af det her, så vi stadig kan tiltrække store events, samtidig med at vi har styr på økonomien, siger Lars Gaardhøj, der er socialdemokratisk medlem af Region Hovedstaden.

Charlotte Fischer, der er radikalt medlem af Region Hovedstaden, er enig i, at det er nødvendigt med en redegørelse.

- Alle er frustrerede over den situation, vi er havnet i. Derfor vil vi have en undersøgelse, som kan kortlægge, hvad der gik galt, siger hun.

Massive ekstraregninger

Allerede i januar kom de første merudgifter, blandt andet fordi man skulle fjerne tre bærende søljer i den gamle skibsværftshal. Det betød, at de offentlige kasser måtte spytte 13 millioner kroner ekstra i arrangementet, og at underskudsgarantierne også blev hældt i budgetterne.

Derefter steg merudgifterne flere gange i så høj grad, at selskabet lånte 17,8 millioner kroner fra DR til blandt andet at forberede hallerne til grand prixet. Men ifølge dagsordenen fra mødet i Region Hovedstaden vil DR ikke betale cirka 10 millioner kroner af udlægget, og derfor kan tvisten udvikle sig til en voldgiftssag mellem DR og projektselskabet.

Alt efter udfaldet af den sag, kan underskuddet blive endnu større.

Desuden kan underskuddet få endnu et nyk opad, fordi der stadig ikke er overblik over størrelsen af de samlede udgifter. Derudover ved man heller ikke, om man kan videresælge forbedringerne af hallerne - heriblandt fjernelsen af de tre bærende søjler - til ejerne af B&W Hallerne.

Ikke klart hvor ekstraregningen lander

Hverken Charlotte Fischer eller Lars Gaardhøj er dog klar til at sende ekstraregningen videre til Wonderful Copenhagen lige foreløbig.

- Nu skal vi lige finde ud af, hvor stort underskuddet er. Som udgangspunkt er det projektselskabet med Wonderful Copenhagen som ejer, der har problemet. Men det er en diskussion, vi må tage, når vi har et overblik over de ekstra regninger og får svar på vores spørgsmål, siger Lars Gaardhøj.

Charlotte Fischer fra De Radikale vil også afvente rapporten fra Wonderful Copenhagen, inden hun vil sende regningen videre til Wonderful Copenhagen. Samtidig slår hun dog fast, at det skal håndteres på en måde, så hovedstadens turistindsats ikke kommer til at gå i stå.

- Vi må finde en løsning, men det bliver heller ikke sådan, at vi kommer myldrende med en stor sæk penge, siger hun.

Wonderful Copenhagen skal i løbet af den kommende tid lave en ny resultatkontrakt med Region Hovedstaden. Derfor skal undersøgelsen være færdig allerede 1. august, så en eventuel afdragsordning kan komme med i en ny kontrakt.